Az európai gazdasági kilátások nem túl fényesek - derül ki a Bloomberg friss felméréséből. A szintén augusztus második hetében megjelent GDP-adatok némi ellentmondást hordoztak: Görögország meglepően erős bővülést ért el az idei második negyedéven (0,8 százalékot 2014 április-júniusához képest), miközben a három legnagyobb eurótagország csalódást keltő számokat produkált. A német GDP 0,4, az olasz 0,2 százalékkal bővült, a francia stagnált.

A hírügynökség 40 közgazdászt kérdezett meg augusztus 7. és 14. között. Kevesebb mind 30 százalékuk fogalmazott meg optimista rövid távú gazdasági várakozásokat az eurózónával kapcsolatban. Ez azt mutatja, hogy augusztusra nagyot romlott a szakértők hangulata. Ez ugyanis leggyengébb adat azóta, hogy az Európai Központi Bank (ECB) februárban bejelentette kötvényvásárlási programját.

A szakértők többsége abban bízott, hogy a monetáris enyhítés egészséges növekedési pályára állítja a közös európai valutát használó országokat, ám ez nem jött be. A kilátások ugyanakkor nem váltak kifejezetten rosszá. Lényegében a helyzet javulását, illetve változatlanságát jósló várakozások mozognak egymással szemben. Ahogy az előbbi erősödik, úgy gyengül az utóbbi és fordítva.

Defláció

Az elemzők szerint Európa nincs túl a deflációs veszélyen. Az év első három hónapjában folyamatosan lemorzsolódtak az árak, amiben fordulatot hozott az ECB monetáris enyhítése. Mario Draghi, a bank elnöke megesküdött rá, hogy a pénzeső segítségével stabilizálják az árakat, azaz elérnek némi inflációt.

Ez nagyjából be is jött: a második negyedévétől - igaz, gyengén - elindult némi mozgás felfelé. A Bloomberg felmérésében megszólalók kicsit több mint egyharmada egy a háromhoz adja az esélyét annak, hogy még egy hónapon át a negatív tartományban maradnak az árak.

Pénzeső

A megkérdezettek túlnyomó többsége, 85 százaléka úgy véli, hogy az ECB nem változtat azon a tervén, hogy 2016 szeptemberéig folytatja a pénznyomtatást. Ezt hirdették meg februárban. Vannak olyan szakértők is, akik szerint egy hónappal eltolják a havi 60 milliárd eurós értékpapír-vásárlásokat, majd ezt követően kezdik fokozatosan csökkenteni ezt az összeget.

Mindez azt jelenti, hogy az elemzők annak ellenére váltak pesszimistábbá - azaz annak ellenére romlott a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos véleményük -, hogy az európai jegybank erőteljes gazdaságösztönző programjának folytatására számítanak. További előrejelzésük szerint az európai jegybank mérlegfőösszege a program nyomán csillagászatai magasságba 3300 milliárd euróra nő.