Sötéten látja az orosz jövőt az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 0,2 százalékra csökkentette az orosz GDP idei várható növekedésére adott prognózisát - közölték a szervezet moszkvai tájékoztatóján szerdán.
MTI-Eco, 2014. április 30. szerda, 12:43
Fotó: Reuters

Antonio Spilimbergo, az IMF európai igazgatóságának tanácsadója emlékeztetett arra, hogy korábbi előrejelzésük szerint 1,3 százalékos GDP növekedést vártak erre az évre. Jövőre 1 százalék körüli gazdasági bővülést vár a szervezet Oroszországban.

Az olasz szakember utalt arra, hogy az orosz gazdasági növekedési ütem csökkenése 2010 óta megfigyelhető, a mostani lassulás pedig szerinte nemcsak a geopolitikai feszültséggel, hanem az orosz gazdaság szerkezeti problémáival is összefügg. A további lassulás kockázata az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség növekedésével azonban nőni fog. A mostani prognózis a szembenállás a fokozatos enyhülésre épít, de a konfliktus folytatódása újabb büntetőintézkedésekhez, és a gazdasági mutatók romlásához vezethet - mondta Spilimbergo.

A fogyasztás növekedési üteme továbbra is magas Oroszországban, de az idén megkezdődött a lassulása - állapította meg az IMF szakértője. Szerinte a beruházások volumenének csökkenése ebben az évben folytatódik Oroszországban.

A szakember rámutatott, hogy az orosz gazdaság és az államháztartás továbbra is nagyon érzékenyen reagál a kőolajárak alakulására. E kockázatoknak a külgazdasági stabilitásra való hatását azonban csökkenti, hogy Oroszországnak jelentős nemzetközi tartalékai vannak, valamint, hogy alacsony az állami költségvetés hiánya, és ugyancsak alacsony az államadósság mértéke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.30 22:22

@Tomi31: A velemenyed nem fog tetszeni a sok ruszki-seggnyalonak, akik vakon hiszik, hogy ruszkiorszagban minden OK, minden a legjobb es ahogy a mozgalmi notak mondtak "ruszkiorszag legyozhetetlen".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.04.30 13:50

Minél tovább halogatják a szerkezeti reformokat, mivel azok igen népszerűtlenek, annál nagyobb megszorítások kellenek majd.. Ez volt Európában is, egy ideig lehet halogatni aztán végül csak megkel lépni őket.. Oroszoknál sem másként.. Oroszok adóssága kisebb ezért sokkal tovább halogatható számos ország azért lépte meg, mert nem kapott már több kölcsönt.. egy dolog biztos az orosz adósság is emelkedő pályán van évek óta.. és ennek a trendnek nem látszik a megfordítása és szerkezeti reformok nélkül nem is fogják tudni..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html