Antonio Spilimbergo, az IMF európai igazgatóságának tanácsadója emlékeztetett arra, hogy korábbi előrejelzésük szerint 1,3 százalékos GDP növekedést vártak erre az évre. Jövőre 1 százalék körüli gazdasági bővülést vár a szervezet Oroszországban.

Az olasz szakember utalt arra, hogy az orosz gazdasági növekedési ütem csökkenése 2010 óta megfigyelhető, a mostani lassulás pedig szerinte nemcsak a geopolitikai feszültséggel, hanem az orosz gazdaság szerkezeti problémáival is összefügg. A további lassulás kockázata az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség növekedésével azonban nőni fog. A mostani prognózis a szembenállás a fokozatos enyhülésre épít, de a konfliktus folytatódása újabb büntetőintézkedésekhez, és a gazdasági mutatók romlásához vezethet - mondta Spilimbergo.

A fogyasztás növekedési üteme továbbra is magas Oroszországban, de az idén megkezdődött a lassulása - állapította meg az IMF szakértője. Szerinte a beruházások volumenének csökkenése ebben az évben folytatódik Oroszországban.

A szakember rámutatott, hogy az orosz gazdaság és az államháztartás továbbra is nagyon érzékenyen reagál a kőolajárak alakulására. E kockázatoknak a külgazdasági stabilitásra való hatását azonban csökkenti, hogy Oroszországnak jelentős nemzetközi tartalékai vannak, valamint, hogy alacsony az állami költségvetés hiánya, és ugyancsak alacsony az államadósság mértéke.