Kissé javult a német GfK gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe: az előretekintő mutató novemberi értéke 5,3 pont lett az októberi 5,2 után. Az elemzők 5,1 pontot jósoltak - jelentette a Wall Street Journal. A gazdasági várakozások részindexe azonban az eurózóna folytatódó válsága miatt tovább hanyatlik. Ez a mutató mínusz 6,2 pontra zuhant októberben a plusz 4,8-as szeptemberi, a 13,4 pontos augusztusi és a 44,5 pontos júliusi érték után.

A jövedelmek alakulásával kapcsolatos várakozások részindexe 36,5 pontra kúszott fel októberben a szeptemberi 35,1, illetve az augusztusi 27,6 pontról. Másfél ponttal, 31,2 pontra nőtt a vásárlási hajlandóság mutatója is, ám augusztusban még majdnem 37 ponton állt ez a részindex.

A németek az infláció csökkenésére számítanak a következő hónapokban, ami jó hatással lesz vásárlóerejükre. Emellett a viszonylag jól alakuló foglalkoztatás is javítja a fogyasztói hangulatot. Az uniós német exportpiacok gyengélkedését rövid távon ellensúlyozhatja a belső fogyasztás erősödése, ám az adósságválság hathatós kezelése nélkül hosszabb távon sötét jövő elé néz Európa legnagyobb gazdasága - véli a GfK.