Sötétnek látják a jövőt a német gazdasági szereplők

A kedvezőbbnek ítélt aktuális környezet ellenére is a várt javulás helyett a romló kilátások miatt csökkent januárban a németországi üzleti hangulatindex - írja az MTI a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének hétfőn publikált felmérése alapján.
Szabó Dániel, 2020. január 27. hétfő, 13:03
Fotó: Pixabay

Az üzleti hangulatindex 95,9 pontra csökkent januárra vonatkozóan a decemberi 96,3 pontról a várt javulás, 97,0 pont helyett. A hangulatindex egy évvel ezelőtt, 2019 januárjában 99,6 ponton állt, februárban elérte a 100,0 pontot és azóta folyamatosan csökkent.

A csökkenés elsősorban a kilátások romlására vezethető vissza, az aktuális üzleti környezetet ugyanis kedvezőbbnek ítélték meg a felmérésbe bevont gazdasági szereplők. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató a decemberi 98,8 pontról 99,1 pontra emelkedett januárra vonatkozóan. A javulás kissé elmaradt a várttól, a piac 99,2 pontra számított. Tavaly januárban 104,2 ponton állt a mutató.

Az üzleti kilátások megítélését számszerűsítő mutató 92,9 pontra csökkent januárra a várt 95,0 pont helyett a decemberi 93,9 pontról. Tavaly januárban 95,2 ponton állt a mutató értéke.

Szektoronkénti bontásban a feldolgozóiparban és a kereskedelemben javult, a szolgáltatóiparban és az építőiparban romlott az üzleti hangulat januárban.

A feldolgozóiparban a decemberi mínusz 5,0 pontról mínusz 1,6 pontra javult a mutató.  2019 januárjában még 11,5 ponton állt a feldolgozóipari index. Januárban a feldolgozóiparban az aktuális kondíciók megítélése 2017 februárja óta a legnagyobb emelkedést mutatta. A kilátásokkal kapcsolatban is kevésbé borúlátónak bizonyultak a vállalatok, a kapacitáskihasználtság pedig 82,6 százalékról 83,1 százalékra javult.

"Az elmúlt három hónapban enyhültek az üzleti kilátásokat terhelő bizonytalansági tényezők, elsősorban a Brexit körül tisztuló kép, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendezése felé egy elsődleges egyezmény formájában tett nagy lépésnek köszönhetően. Megjegyezte, hogy a tüdőgyulladás-járvány miatt Kínában bevezetett korlátozások még nem éreztetik hatásukat a német gazdaságon" - magyarázta az eredményeket Klaus Wohlrabe az ifo közgazdásza.

A német gazdaság a felmérést készítő közgazdászok szerint a kutatás alapján 0,2 százalékos negyedéves GDP-növekedést ér majd el a német gazdaság a januári-márciusi periódusban a tavalyi negyedik negyedévi 0,1 százalékos növekedés után.

HOZZÁSZÓLÁSOK