Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kilenc év után először indultak a Nemzetközi Űrállomásra űrhajósok az Amerikai Egyesült Államokból.

A Crew Dragon űrhajó fedélzetén Robert Behnken és Douglas Hurley veterán asztronauták irányítanak. Az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) azonban ezúttal nem önerőből, hanem az Elon Musk milliárdos vállalkozó tulajdonában lévő SpaceX magánvállalattal együttműködve bocsátotta fel az űrhajót.

A Falcon-9 hordozórakéta érdekessége, hogy első fokozata újrahasznosítható, ami a szombati start után rendben vissza is tért a Földre, és landolt az Atlanti-óceánon várakozó Of Course I Still Love You nevű drónhajón.

A kilövésnél Donald Trump amerikai elnök és és Elon Musk, a SpaceX dél-afrikai születésű elnök-vezérigazgatója is jelen volt.

Bob Behnken (elöl) és Doug Hurley asztronauták, Fotó: /various sources/AFP

A kilövéssel már szerdán megpróbálkoztak, akkor azonban a viharos időjárás miatt elhalasztották az indítást. A NASA szombat reggel hozta meg a döntést a szombati felbocsátásról, amely a rossz időjárás miatt még délben is kétséges volt.

A start rendben zajlott: a fellövés után a Falcon rakéta első fokozata levált, és megindult vissza a Föld felé. A rakéta Föld körüli pályára állt, és óránként több mint 27 ezer kilométeres sebességgel tart a Nemzetközi Űrállomás felé. A dokkolás a start után 19 órával várható.