Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ismertetése szerint a szavazatok 93 százalékot meghaladó feldolgozottságánál a Partido Popular (PP) 122 képviselői helyet szerzett a spanyol parlamentben a rá leadott 6,7 millió szavazatnak köszönhetően, amely a voksok 28,7 százalékát jelenti. (Ez viszont azt is jelenti, hogy a PP nem szerzett abszolút többséget a parlamentben - a szerk.)

Amennyiben a további szavazatok nem változtatnak a most közzétett mandátumszámon, a PP-nek 64-gyel kevesebb képviselője lesz, mint az előző ciklusban. A négy évvel ezelőtti választásokon a szavazatok 44,6 százalékát szerezték meg.

A második legtöbb mandátummal a szocialista párt (PSOE) alakíthat majd frakciót az új parlamentben. A szavazatok 22,18 százaléka 91 képviselői helyet jelent a számukra. Ezzel a párt történetének legrosszabb választási szereplését produkálta.

A 350 fős törvényhozásban a baloldali Podemosnak (Képesek vagyunk rá) 69 képviselője foglalhat helyet, míg a Ciudadanos liberális középpárt 40 képviselője ülhet a parlamenti patkóban. Mindkét párt először indult a parlamenti választásokon.

A törvényhozásba a választásokon összesen 10 párt jutott be. A Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) 9, a szintén katalán Demokrácia és Szabadság párt 8, a Baszk Nemzeti Párt (PNV) 6 mandátumot szerzett. Az Egyesült Baloldal (IU) 2, a baszk EH Bildu 2 képviselői helyet nyert, a kanári-szigeteki nacionalista pártszövetség egy képviselőt delegálhat a nem végleges adatok szerint. A választási részvételi arány 73,21 százalékos volt, meghaladva a négy évvel ezelőtti 68,09 százalékot.

Meglepetés is volt

Az exit pollokhoz képest a szocialisták a vártnál jobban szerepeltek, és nagyon biztos másodikok, míg a Podemos a harmadik, a mérsékelt jobboldali Ciudadanos pedig a várakozásokhoz képest jóval gyengébb eredménnyel negyedik helyen végzett - írja az Index.

Ezek az arányok jelentősen eltérnek attól, amire a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján számítani lehetett: a várakozásokhoz képest a Podemos szerepelt a legjobban, míg csalódottságra leginkább a Ciudadanosnak lehet oka.

A mostani választási eredmény viszont azt is jelenti, hogy megtört a konzervatívok és a szocialisták több mint 30 éven át tartó hegemóniája a spanyol belpolitikában. A győztes párt nem szerezte meg a stabil kormányzóképes többséget a választásokon, ezért együttműködést kell keresnie a többi parlamenti párttal.

Január 14-ig van idő

Az új spanyol parlament január 14-én tarja majd alakuló ülését, azaz eddig kell majd egy kormányképes koalíciónak felállnia. Ez pedig azt is jelenti, hogy a végeredménytől függően a pártok nemcsak az elmúlt csaknem négy évtizedben megszilárdult kétpártrendszert bonthatják le, hanem a spanyol demokratikus berendezkedést megalapozó 1978-as alkotmányt is megváltoztathatják.