Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A spanyol energiaügyi miniszter, Teresa Ribera jelenette be a hírt, annak kapcsán hogy a spanyol energiarendszer átalakításának 2030-ig tartó feladatairól beszélt.

Spanyolországban 2018-ban a szárazföldi villamos energiatermels 40 százalékát megújuló energiaforrások adták, de további drasztikus növekedést sürget a kormány, amihez 2025 és 2030 között 235 milliárd eurós beruházás szükséges. A klímavédelmi törvényjavaslat szerint Spanyolországban 2030-tól nem működhetnének a szénerőművek, 2040-től tilos volna benzin, dízel és hibrid autók értékesítése is, valamint kötelező lenne legalább 3 gigawatt megújuló energiás kapacitást telepíteni évente.

Az atomenergia - azután, hogy 2017-ben eldőlt: a 2012-ben leállított Santa María de Garona-i nukleáris létesítmény újraindítása se gazdasági, se politikai szempontból nem indokolt - ma mintegy 20 százalékos a spanyol energiamixben. Az évtized elején még megkérdőjelezhetetlen szükségletként kezelt reaktorokról tavaly novemberben kimondták, hogy 2040-ig sor kerülhet a leállításukra. Most, néhány hónappal később tehát 5 évvel közelebb hozták az atomstop dátumát.