Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A választók 22 800 helyszínen adhatják le szavazatukat az ország 8131 településén este nyolc óráig. Az előzetes eredmények ismertetését este fél tizenegy utánra jelezte a választás lebonyolításáért felelős belügyminisztérium, amely a nap folyamán kétszer tesz közzé részvételi adatokat - írta az MTI.

A spanyol demokrácia 42 éves történetében 15. alkalommal rendeznek parlamenti választást, amelyen a több mint 37 millió választásra jogosult spanyol állampolgár 350 alsóházi (kongresszus) és 208 felsőházi (szenátus) képviselői hely sorsáról dönt. A szavazás zavartalanságáért országosan több mint 92 ezer rendfenntartó felel ezen a napon.

Katalóniában fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el. A hatóságok tartanak az esetleges rendbontásoktól, mert az autonóm közösségben folyamatosak a tüntetések azóta, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság október 14-én kilenc katalán függetlenségi politikust ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre zendülés miatt.

A közvélemény-kutatások szerint arra lehet számítani, hogy a szavazás után nem lesz könnyű a kormányalakítás, mert várhatóan egy párt sem szerzi meg az önálló kormányzáshoz szükséges abszolút többséget a parlamentben, és erre nem számíthatnak sem a csak baloldali, sem a csak jobboldali pártok alkotta politikai oldalak sem.

A felmérések többsége azt mutatta, hogy miként a legutóbbi, áprilisi választáson, most is a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerhet, de tavasszal szerzett 123 mandátumához képest gyengébb vagy legfeljebb azonos eredménnyel.

Második helyen végezhet a konzervatív Néppárt (PP), amely harmincnál is több képviselővel növelheti frakcióját az eddigi 67-hez képest.

Akár meg is duplázhatja mandátumainak számát a VOX radikális jobboldali párt, amely tavasszal jutott be először a parlamentbe, akkor 24 képviselővel.
A nagy vesztes az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középutas párt lehet, eddigi 57 mandátuma húsz alá csökkenhet.

Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés parlamenti képviselete öt-tíz képviselőivel lehet kevesebb az eddigi 42 mandátumához képest.

A Podemos egyik volt politikusának, Ínigo Errejónnak az új pártja, a Más País (Több ország) több mandátumot is szerezhet a törvényhozásban.
A bizonytalan szavazók arányát 30-35 százalék között mérték, az ő döntésük nagyban befolyásolhatja a végeredményt az előrejelzésekhez képest.
Spanyol politikai elemzők szerint ha a választás a felméréseknek megfelelően alakul, akkor a pártoknak meg kell barátkozniuk egy esetleges nagykoalíció gondolatával, amit eddig elutasítottak.