Január és július között összesen 15 556 082 külföldi turistaérkezést regisztráltak Spanyolország nemzetközi repülőterein, 71,4 százalékkal alacsonyabbat az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. A Baleár-szigetek realizálta a legtöbb vendégérkezést, (29,6 százalék), valamint Andalúzia (15,5 százalék), Valencia(14,5 százalék) és Katalónia (13,5 százalék). A beutazó turisták nagyrésze Németországból (23,6 százalék) és az Egyesült Királyságból (20,3 százalék) érkezett - olvasható a portálon.

A spanyol kormány szerint az egész Európára kiterjedő koordináció elengedhetetlen az újabb és újabb utazási korlátozások elkerülése érdekében - mondta Fernando Valdés turisztikai államtitkár.

A koronavírusos megbetegedések számának Európai-szintű növekedésével párhuzamosan a fogadóországok küzdenek azért, hogy innovatív módszereket találjanak az idegenforgalmi szektor fellendítésére. A Kanári-szigetek például biztosítási kötvényt vezetett be, amely téríti azon utazók kiadásait, akik a Kanári-szigeteki nyaralásuk során fertőződtek meg koronavírussal.

A hónap elején Spanyolország kormánya 14 445 millió eurós pénzügyi támogatást nyújtott a 111 080 turisztikai, szabadidős és kulturális vállalkozás számára annak érdekében, hogy segítsen nekik a COVID-19-ből való kilábalásban. A spanyol külügyminisztérium azonban bejelentette, hogy a schengeni övezet 22 országa nem tartja biztonságos úti célnak Spanyolországot járványügyi helyzete alapján, és arra kérik állampolgáraikat, hacsak nem feltétlenül szükséges, kerüljék el a Spanyolországba való utazást.