Új európai módi: nincs kormány, nincs probléma

Spanyolországnak gazdasági reformokra lenne szüksége, ám miután várhatóan a mai választás is patthelyzetet eredményez a pártok között, kicsi az esélye annak, hogy sikerül cselekvőképes kormányt alakítani. Másrészt legalább rossz kormány sem kerülhet hatalomra.
Komócsin Sándor, 2019. november 10. vasárnap, 12:04
Fotó: AFP

A spanyolországi parlamenti választások előtt megjelent közvélemény-kutatások azt jelezték előre, hogy az országban tovább folytatódik az évek óta tartó politikai bizonytalanság - derül ki a CNBC cikkéből. Pedro Sanchez szocialista pártja (PSOE) élén megnyerte az áprilisi választást, ám nem tudott kormányzóképes pártkoalíciót kialakítani a parlamentben, ezért a király új szavazást írt ki november 10-ére. A helyzet azonban úgy áll, hogy szakértők szerint még töredezettebbé válik a politikai paletta, ezért még nehezebbé válik a koalícióalakítás.

Az előrejelzések szerint a PSOE a szavazatok 27 százalékát gyűjtheti be, amivel fényévekre van az kormányzóképes többségtől. A második helyen a konzervatív Néppárt áll, 21 százalékkal. A 2008-as pénzügyi válság előtt ez a két politikai erő váltotta egymás a hatalomban, ám a megszorító gazdaságpolitika, amire egymást követően rákényszerültek, erősen amortizálta szavazóbázisukat, miközben több bal- és jobboldali párt is alakult a hagyományos gazdasági-politikai elit ellenfeleként pozicionálva magát.

Rosszabb számok

Jellemző a helyzetre, hogy az április választáson a PSOE 29 százalékot, míg a Néppárt 17 százalékot szerzett. Ráadásul az Eurasia Group előrejelzése szerint nem kevesebb, mint 13 pártnak van esélye arra, hogy bekerüljön a következő törvényhozásba. Az elemzők így csak találgatják, milyen színezetű kormánykoalíció alakulhat.

Az Eurasia Group három forgatókönyvet tart elképzelhetőnek. Az első szerint Sanchez vezetésével baloldali pártokból és a mérsékelt katalán szeparatista politikai erőkből állhat össze egy koalíció. A második szerint Sanchez kisebbségi kormányt alakít, amelyet kívülről támogathatnak jobboldali pártok. A harmadik lehetőség, hogy marad a patthelyzet és hamarosan jöhet egy újabb parlamenti választás.

Az áprilisi szavazás után a PSOE elnöke azzal próbálkozott, hogy megnyerje a radikális baloldali Podemos támogatását anélkül, hogy a kormányzásba is bevonták volna annak politikusait. A Podemos azonban nem akarta kívülről támogni a PSOE-t, ezért Sanchez feladta a kormányalakítási próbálkozást, amivel utat nyitott az előrehozott választások előtt. Ez a hazardírozás nem jött be - állapítja meg Federico Santi, az Eurasia Group szakértője. Szerinte a baloldali politikai erőknek most sem lesz többségük, így a balra hajló katalán szeparatistákhoz kell fordulniuk, ám ezzel egy nagyon sokfelé húzó társaságot kellene összefogni.

Nem lesz ez jó

Spanyolországnak gazdasági reformokra lenne szüksége ahhoz, hogy felkészülten várja a következő gazdasági recessziót, ám ha meg is alakult egy kormány, nem lesz elég stabil ahhoz, hogy bármilyen költségvetési reformot végrehajtson, nem beszélve az olyan hosszú távú kihívásokra adandó választól, mint a társadalom elöregedése. Az ország még mindig nagyon magas munkanélküliséggel és magas államadóssággal küszködik.

Szakértők szerint a gazdaság még egy ideig gyorsabban növekedhet, mint az eurózóna átlaga, de a tempó lassul. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2019-ben 1,9, 2020-ban 1,5 százalék lehet a növekedési ütem, miközben a munkanélküliségi ráta a 2018-as 15,3 százalékról idén 13,9 százalékra csökkenhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.11.10 13:30

Mint köztudott, a politikusok elődleges célja, hogy minél többet tudjanak lopni az államkasszából. Logikus, hogy egy kormány milél tovább nem képes üzemelni, az ország annál jobban jár anyagilag.
Egész más lenne helyzet, ha kizárólag olyan emberek lehetnének politikusok, akik nem akarnak politikusok lenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.11.10 13:06

Attol, hogy egy orszagban nincs tobbseg egy kormany megvalasztasahoz, attol meg az orszag uzelemel tovabb. Ugyanis torvenyhozoi szerepe van, az addig meghozott torvenyeket ugyanugy be kell tartani, mukodnek a birosagok, rendfenntartok, gazdasag, oktatas, egeszsegugy. Csak uj torvenyek nem lesznek. Ami tavaly megfelelt, az iden is jo. Ha nagy a baj, mondjuk egy katasztrofa tortenik, akkor ugyis egy emberkent megszavaznak barmit a bent ulok. Igy viszont garantaltan kevest tudnak lopni a politikusok, hiszen nincs akit le lehetne fizetni. Hollandianak 2,5 eve nincs kormanya, es brutalisan jo novekedese van az eu-ban. Jo es idotallo az orszaguk berendezkedese.

Csak magyarorszagon csinalnak ugy, hogy az a jo, ha azonnal es mindent szetb@szva napi szinten dirigal a kormany az embereknek, hogy kinek mi a dolga. Sokkal jobb egy 4-5 parti koalicio, ami lehet sokaig vitatkozik egy jogszabaly bevezetesen, de legalabb tobb szempontbol is megvizsgaljak. A minoseg fontosabb a gyorsasagnal. Alkotmanyban tiltanam a rendeleti kormanyzast, de 4/5-os tobbseggel.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html