Írország megtört az egész hetes kemény európai nyomás alatt, hiszen csütörtökön a bankrendszere által csődközelbe jutattott ország jegybankelnöke, Patrick Honohan elismerte, szükség lesz a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió hitelkeretére.

Honohan szerint "többtízmillió eurós" méretű hitelcsomagról folynak a tárgyalások; azért van szükség ilyen nagy hitelkeretre, hogy a piacokat minden tekintetben sikerüljön megnyugtatni. A nemzetközi hitelezők által elvárt feltételek egyelőre nem körvonalazódtak.

Az ír helyzet rendeződésével azonban újabb áldozatokat szedhet az eurózóna válsága: a portugál államkötvények hozamfelára a német bundhoz képest 650 bázispont felett jár, és folyamatosan emelkedik, de a spanyol kötvények hozama is fél százalékponttal emelkedett két hónap alatt.

A két ibériai ország vezetői ezért alapos magyarázkodásra kényszerültek. José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök bejelenette, a következő 15 hónapra új akciótervvel állnak elő a befektetői bizalom visszaszerzéséért, amiben a költségvetési kiadások további visszaszorításáról és a nyugdíjrendszer reformjáról is rendelkeznének.

Elemzők szerint Portugália költségvetésének fenntarthatósága a jövő év elején dőlhet el, amikor körülbelül 20 milliárd eurót kell a nemzetközi tőkepiacokról megszerznie az országnak. A portugál pénzügyminiszter, Fernando Teixeira dos Santos azonban optimista, pénteken arról beszélt, hogy semmiképpen nem lesz szükség mentőövre, hiszen Írországgal ellentétben sem ingatlanpiaci, sem pénzügyi összeomlás nem történt Portugáliában.