A politikus köszönetet mondott annak a több mint hétmillió választónak, akik szavazatukkal hozzájárultak, hogy a PP továbbra is az első számú politikai erő maradjon Spanyolországban. Beszélt arról, hogy kormányának az elmúlt négy évben nehéz döntéseket kellett meghozni, de még mindig sok a tennivaló, és fenn kell tartani az eddigi eredményeket, ezért olyan kormányra van szükség, amely kellő parlamenti felhatalmazással bír. Elismerte, hogy a következő időszak sem lesz könnyű, és több párbeszédre, illetve megállapodásra lesz szükség.

Perdo Sánchez, a szocialista párt (PSOE) főtitkára, aki a listavezetők közül a legrövidebb beszédet mondta az eredmények megismerése után, a párt székházában tartott sajtótájékoztatón gratulált a választásokon nyertes konzervatív Néppártnak, és köszönetet mondott a pártjára szavazó több mint ötmillió választónak. "A demokrácia párbeszéd, vita, megegyezés, és a PSOE kész a párbeszédre, a vitára és a megegyezésre" - fogalmazott a politikus.

Pablo Iglesias a baloldali Podemos főtitkára a pártok vezetői közül elsőként értékelte sajtótájékoztatón a választási eredményeket. "Ma megszületett egy új Spanyolország" - mondta. A politikus szerint a választások azt mutatják: ők az első számú politikai erő Katalóniában és Baszkföldön, és mint ilyen, az egyetlen, amely képes megoldani a területi feszültségeket. Hangsúlyozta, hogy "elkerülhetetlennek és halaszthatatlannak" tartja az alkotmány reformját, valamint a választási rendszer hozzáigazítását a spanyol "valósághoz".

"A beletörődésnek vége" - jelentette ki Albert Rivera, a Ciudadanos liberális középpárt elnöke, hangsúlyozva, hogy Spanyolországban a remény és az illúzió korszaka veszi kezdetét. Felidézte, hogy majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt hozta meg azt a hatalmas és bátor döntést ez a katalán párt, hogy elindul az országos parlamenti választásokon, és most itt azt ünnepelhetik, hogy 3,5 millió ember rájuk szavazott.

"Bebizonyítottuk, hogy a politikai közép létezik" - mondta, és bejelentette: tervei között szerepel a szerintük igazságtalan választási törvény megváltoztatása, hogy minden leadott szavazat ugyanannyit érjen. Emellett munkaügyi és intézményi reformot is tervez a párt.

Hétfő hajnalban a leadott szavazatok 99,8 százalékos feldolgozottságánál a PP 123, a PSOE 90, a Podemos 69, a Ciudadanos pedig 40 mandátumot szerzett a 350 fős törvényhozásban. A többi 28 képviselői hely hat másik, kisebb párt között oszlik meg. Az új parlament január 14-én tartja alakuló ülését.