A növekedés 0,8 százalékos volt az április elejétől június végéig tartó három hónapban az első negyedévhez képest - közölte az INE spanyol statisztikai hivatal csütörtökön. A piac 0,7 százalékos bővülést várt. A spanyol gazdaság ezzel immár a negyedik egymást követő negyedévben produkált ugyanolyan mértékű növekedést.

A spanyol GDP-t többek között a fogyasztói kiadások 3,6 százalékos megugrása húzta föl. A spanyol gazdasági növekedés ezzel jócskán meghaladja az euróövezet 0,3 százalékos átlagát.

Éves összevetésben 3,2 százalék volt a növekedés az első negyedévi 3,4 százalék után. Elemzők szerint a spanyol gazdaság - amely a német, a francia és az olasz után a negyedik legnagyobb az eurózónában - 2,9 százalékkal fog bővülni az idei naptári évben, ezzel várhatóan a spanyol lesz az egyik legjobban teljesítő gazdaság az euróövezetben. Tavaly 3,2 százalék volt a növekedés Spanyolországban, ilyen mértékű GDP-növekedés utoljára a válság előtt, nyolc éve volt a mediterrán országban.

A spanyol gazdaság bőven profitál abból is, hogy az elmúlt néhány hónapban rekordszámú turista nyaral a spanyol tengerparton. A munkanélküliek száma júliusban majdnem 20 éve nem látott ütemben csökkent. Igaz, az állástalanok aránya így is nagyjából 20 százalék, vagyis Spanyolországban - Görögország után - a második legmagasabb az Európai Unió 28 tagállama közül.

Magas a GDP-arányos államadósság is, a spanyol jegybank friss adatai szerint a GDP 100,9 százaléka. Ez az arány jócskán meghaladja a 2016-ra kitűzött célt.