Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szóvivő szavai szerint Dominique Strauss-Kahn ezen a héten Európában tartózkodik, és ennek kapcsán megragadja az alkalmat, hogy megvitassa a spanyol kormányfővel a globális gazdasági fejleményeket, valamint konzultáljon vele a spanyolországi helyzetről, beleértve a kormányzati gazdaságpolitikát és a reformokat.


- Spanyolországnak nincsenek gondjai államadósságának refinanszírozásával, és nem igazolható az ezzel kapcsolatos piaci turbulencia - jelentette ki hétfőn a spanyol költségvetési államtitkár. Carlos Ocana hangsúlyozta: Spanyolországnak nincs szüksége pótlólagos finanszírozásra egyetlen nemzetközi intézménytől sem.


- A híresztelés hamis és cáfolom - hangsúlyozta Ocana, a német Frankfurter Allgemeine Zeitung jelentését kommentálva, amely német kormányzati forrásokat idézve hétfőn azt írta, hogy az EU országai hitellel készülnek segíteni Spanyolországot, és ezen a héten tárgyalnak az ország helyzetéről.


Tagadta a hír valóságtartalmát az Európai Bizottság is. Amadeu Altafaj Tardio, Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője kijelentette, nincs ilyen kérés sem Spanyolország, sem más euróövezeti tagállam részéről. Hozzátette: nincs konkrét terv sem arra vonatkozóan, hogy az unió hitellel segítené valamely tagországot.


Az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportját elnöklő Jean-Claude Juncker hétfőn Luxembourgban közös sajtótájékoztatót tartott José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel. Mindketten megerősítették, hogy az EU-ban nem dolgoznak Spanyolországnak szóló hitelezési terven.


Brüsszeli megfigyelők szerint valószínűtlen is, hogy az unió bármilyen módon hozzájárulna, hogy Spanyolország a piacok figyelmébe kerüljön, amíg betölti az EU soros elnökségét. Madridnak ez a megbízatása a hónap végén jár le.