Spanyolországban szeptemberben nőtt a munkanélküliség

Nőtt a munkanélküliség szeptemberben Spanyolországban, a regisztrált munkanélküliek száma 0,64 százalékkal, több mint 26 ezerrel emelkedett augusztushoz képest - közölte a munkaügyi minisztérium pénteken Madridban.
MTI-Eco, 2015. október 2. péntek, 09:57
Fotó: Reuters

A tárca közlése szerint jelenleg 4,09 millió a regisztrált munkanélküliek száma a dél-európai országban. Szeptemberben a legnagyobb mértékben, 1,6 százalékkal, a szolgáltató szektorban csökkent a foglalkoztatás.

Közölték, megszokott, hogy szeptemberben több a munkanélküli, mert a nyár végén megszűnnek a szezonális munkák. Ugyanakkor az idén ez több embert érint: tavaly szeptemberben több mint 19 ezren, 2013 szeptemberében pedig több mint 25 ezren lettek munkanélküliek.

A második negyedévben tíz éve nem látott mértékben bővült a foglalkoztatottság Spanyolországban. A spanyol statisztikai hivatal (INE) július végén ismertetett adatai szerint április-júniusban közel 412 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ilyen mértékű növekedés utoljára 10 évvel ezelőtt, 2005 második negyedévében volt.

A második negyedévben a munkanélküliség 1,4 százalékkal, 295 600-zal csökkent a dél-európai országban. Márciusban 23,78 százalék, júniusban 22,37 százalék volt a ráta.

HOZZÁSZÓLÁSOK