Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy újabb hosszú távú szárazság 80 milliárd korona (980 milliárd forint, több mint két budapesti 4-es metró ára) kárt okozna a cseh gazdaságnak, ami 1,6 százalékponttal csökkentené a GDP-t - idézte a Radio Praha az Élettudományi Egyetem kutatóinak tanulmányát. A legfontosabb káros mellékhatás az lenne, hogy korlátozni kellene egyes iparágak, illetve rossz esetben a lakosság vízfelhasználását is.

A vizsgálat során két forgatókönyvet tekintettek át 150-féle gazdasági tevékenység adatai alapján. Az optimista változat szerint a globális felmelegedés miatt 25 százalékkal csökken az esők és a felszín alatti források vízhozama. Ez azzal járna, hogy a papír- és a textiliparnak jelentősen vissza kellene fognia a termelését. A pesszimista várakozás 50 százalékos visszaeséssel számol, amelynek az ipari mellett, szociális, egészségügyi költségei is lennének, amelyek elérnék a GDP 2,8-4,8 százalékát.

Drasztikus újítás

Csehország területének 60 százalékát sújtotta idén rendkívüli szárazság, amire válaszul a kormány kénytelen volt megváltoztatni a vízfelhasználási törvényt. Egyebek mellett lehetővé tették a helyi közösségeknek, hogy szabályozzák a vállalatok, a farmerek és a lakosság vízfelhasználását. A kutatók szerint a következő 30 évben 500 milliárd koronát kellene költeni a vízgazdálkodásra ahhoz, hogy garantálják a vízellátás biztonságát.

Drámai javaslattal állt elő Petr Procházka közgazdász, aki úgy véli, hogy meg kellene fontolni egy nyilvános vízpiac - víztőzsde - bevezetését, amely világosan mutatná a víz aktuális árát, beleértve abba az ivóvíz előállításának költségeit is. Ezt a piacot össze lehetne kötni egy vízkibocsátási engedélyezési rendszerrel. A javaslat célja, hogy gazdasági ösztönzőkkel segítse a szárazság elleni harcot. Kutatások szerint minden egy korona, amit a megelőzésre költenek, két korona megtakarítással jár a szárazság utáni kárelhárításra fordított kiadásokban.