BUX
38870

Spekulánsok hajtják fel a kőolaj árát

Az iraki válsággal kapcsolatos spekuláció hajtja fel jelenleg a kőolaj árát - mondta az OPEC főtitkára, aki szerint az ország olajtermelői kapacitásai érintetlenek.

MTI-Eco, 2014. június 17. kedd, 17:55

A líbiai Abdallah Szálem el-Badri egy moszkvai olajipari konferencián megerősítette az OPEC-ek azt az előrejelzését, hogy 2020-ig a kőolaj hordónkénti átlagára 110 dollár lesz.

Az Egyesült Arab Emírségek olajügyi minisztere pedig arról beszélt, hogy ha tovább mélyülne a válság Irakban, ami jelentősen visszavetné az ország olajtermelését, akkor az OPEC készen áll helyettesíteni a kieső mennyiséget. A miniszter hangsúlyozta, hogy szorosan figyelemmel kísérik az iraki eseményeket, de egyelőre nincs veszélyen az olajtermelés az ország déli részén.

Irak az OPEC olajtermelésének csaknem 10 százalékát adja.

Abdallah Szálem el-Badri úgy vélte továbbá, hogy az orosz-ukrán ellentét jelenleg 2-3 dollárral van jelen a nyersolaj világpiaci árában.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 12 cent emelkedéssel 113,06 dolláron állt kedd délután. A Brent csaknem 4 százalékkal drágult a múlt héten.