BUX
39543

Spekulatív maradt Románia

Megerősítette hétfőn Románia befektetési szint alatti, spekulatív adósbesorolását a Fitch Ratings.

MTI-Eco, 2010. augusztus 9. hétfő, 19:50

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint Románia külső finanszírozási helyzete jelentősen javult az utóbbi félévben, annak ellenére, hogy az Európai Unió (EU) második legszegényebb országa hatvan éve a legsúlyosabb recesszióval küzd.

A Fitch Ratings 2008 novemberében, a világméretű gazdasági válság elmélyülésének első heteiben egyszerre két fokozattal, "BBB"-ről "BBplusz"-ra, a befektetői szint alá - a "bóvli" kategóriába - rontotta Románia hosszú futamú államadósságának besorolását. Ezen közel két év után sem módosított a hitelminősítő, és a besorolás stabil kilátását sem változtatta meg.

Az államháztartási hiánycél teljesítése jelentős kihívás a bukaresti kormány számára, a Fitch azonban arra számít, hogy sikerül rendezni az állam pénzügyeit és elindulni az exportvezérelt gazdasági növekedés felé - nyilatkozott a Fitch illetékese. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a közelmúltban hozott megszorító intézkedések negatív hatással lehetnek a gazdaságra, a hazai össztermék (GDP) így az idén várhatóan 2 százalékkal csökken a tavalyi 7,1 százalékos mínusz után.

A Fitch Ratings mellett a Standard & Poor's-nál is a befektetési szint alatt van Románia besorolása, és ha a Moody's Investors is leminősíti az országot, akkor Románia lenne az egyetlen EU-tagállam, amelyet mindhárom nagy hitelminősítő spekulatív államadósi besorolással tart nyilván.

A román államadósság viszonylag alacsony, a GDP 30 százaléka körül jár, az ország költségvetési, államháztartási gondjai azonban jelentősek. Ezeket hivatott enyhíteni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében tavaly kötött 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelegyezmény, amelynek legutóbbi, augusztus elején felülvizsgálatát követően az IMF illetékese úgy nyilatkozott, hogy Románia teljesítette a soron következő, hatodik, 914 millió eurós részlet folyósításának feltételeit. A hitelezők - az IMF mellett az EU és a Világbank - úgy vélik, hogy Bukarest teljesíteni tudja a GDP-arányosan 6,8 százalékos államháztartási hiánycélt, és tartani tudja a 2011-re kitűzött 4,4 százalékot is.

Az IMF szerint a román gazdaság teljesítménye a Fitch becsléséhez képest mérsékeltebben, 1,9 százalékkal romlik, és jövőre beindulhat a növekedés.