Plamen Oreharszki, az új bolgár miniszterelnök a költségvetés stabilitását és a lakossági panaszok felvetette problémák megoldását tartja a legfontosabbnak. A Novinite szófiai hírügynökség által technokratának minősített kormányfőtől sokat várnak a gazdaság terén - a párton kívüli szakember korábban, 2005-2009-ben pénzügyminiszter volt.

Programjában nem véletlenül kapott hangsúlyt az állampolgári panaszok orvoslása, hiszen elődje, Bojko Boriszov kormányát a megszorítások, a korrupció és a monopóliumok (főleg a külföldiek) elleni elégedetlenség drámai kitörése buktatta meg. Ezeket 15 oldalas programjában a társadalmi igazságosság és szolidaritás erősítésével kívánja kezelni.

Bár a részletes kormányprogram kidolgozására szükség lesz még néhány hétre, a kormányfő vázlata kijelöli a követendő utat. A fentiek mellett ez a demokrácia megerősítésének, a gazdaság talpra állításának és a vállalkozások támogatásának ad prioritást. Mindezek érdekében a kormány makrogazdasági stabilitásra törekszik, amelynek része a költségvetés egyensúlyba hozása és a kiadások visszafogott növelése - írta SETimes. Tervezik a kormányzati kiadások szerkezetének átalakítását úgy, hogy lehetőleg azok növelése nélkül többet tudjanak fordítani szociális célokra.

A legsürgősebb feladatok között van megakadályozni az áram árának felemelését azelőtt, hogy áttekintenék és módosítanák az ármegállapítás metódusát. Hasonló változtatást terveznek a gyógyszerek áralakításánál is, és kiterjesztenék a legszegényebbek energiaár-támogatásának körét. Az ország legsúlyosabb problémái közé tartozik a munkanélküliség, amely az utóbbi években több mint kétszeresére nőtt. Ez ellen is küzdeni kívánnak - de egyelőre nem ismeretes, hogyan, milyen eszközökkel.

A Reuters emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió legszegényebb országának új kormánya nem élvez olyan széles körű társadalmi támogatást, ami garantálná a gazdasági reformok végrehajthatóságát és vonzóvá tenné Bulgáriát a külföldi befektetők számára, amire pedig igen nagy szükség volna. Hat évvel az uniós csatlakozás után a bolgárok 20 százaléka még mindig nyomorog, az átlag fizetés csak 400 euró, s a nyugdíj ennek a fele. Ezen is változtatnia kell a kormánynak, ha nem akarja, hogy az elkeseredés megint és ismételten az utcára vigye az elkeseredett embereket.