Stabilra javította az orosz kilátásokat a Fitch

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Oroszország államadós-osztályzatának kilátását a Fitch Ratings.
MTI, 2016. október 14. péntek, 23:18
Fotó: MTI/EPA

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést elsősorban azzal a véleményével indokolta, hogy Oroszország koherens és hiteles gazdaságpolitikai válaszlépésekkel reagált a nyersolaj árzuhanására.

A Fitch a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, BBB mínusz besorolással tartja nyilván a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamidejű orosz szuverén adósságot. A cég ezt az osztályzatot pénteken megerősítette.

Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül csak a Fitch Ratings tartja a befektetési ajánlású államadós-kategóriában. A Standard & Poor's (S&P) tavaly januárban, a Moody's tavaly februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a befektetésre már nem ajánlott sávba. A múlt hónapban azonban az S&P is stabilra javította az orosz deviza-államadósság BB plusz minősítésének kilátását az addigi negatívról, levéve Oroszország további leminősítését a napirendről. A Moody's ugyanakkor április óta negatív kilátással tartja nyilván Oroszországra érvényes Ba1 szintű szuverén besorolását.

A Fitch Ratings indoklása szerint a rugalmas árfolyamrendszer, az inflációkövető monetáris politika, az államháztartási konszolidáció és a pénzügyi szektornak nyújtott támogatás lehetővé tette a reálgazdasági kiigazítást és a hazai üzleti bizalom fokozatos visszatérését. Az orosz kormány gazdaságpolitikai válaszlépéseinek ereje és minősége különösen kiemelkedő az olajárak zuhanásának sokkjától érintett többi nyersolajtermelő nemzetgazdaság reakcióval összehasonlítva.

Az idei első kilenc hónapban 8 százalékkal emelkedett az orosz devizatartalék, miután 2014-ben és 2015 legnagyobb részében is folyamatosan csökkent. A jelenlegi készlet 13,3 hónapnyi folyó külső fizetési kötelezettség finanszírozására elegendő; ez több mint a kétszerese az Oroszországéhoz hasonló besorolású szuverén adósok mediánértékének.

A bankok és a vállalati szektor mérlegalkalmazkodási folyamata nyomán Oroszország GDP-arányos nettó külső hitelezői pozíciója az idei év végéig valószínűleg 32,6 százalékra nő, a két éve mért 15,8 százalékról. A hasonló besorolású gazdaságok mediánértéken számolva 1,9 százalék erejéig nettó külső adóspozícióban vannak. A Fitch szerint az orosz gazdaság most már kilábalóban van ugyan, de a növekedés várhatóan gyenge marad. Az orosz GDP idén 0,5 százalékkal csökken, jövőre 1,3 százalékkal, 2018-ban viszont 2 százalékkal nőhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK