Stagnált az uniós bmi

Februárban nem változott, hanem a januári 51 pontos szinten maradt az eurózóna feldolgozóiparának gazdasági teljesítményét mérő beszerzésimenedzser-index (bmi) - közölte a Markit Economics piackutató intézet hétfőn.
MTI, 2015. március 2. hétfő, 10:47
Fotó: MTI/EPA

A feldolgozóipari termelés januárban és februárban is hasonló tempóban növekedett az eurózónában. Februárban kissé több új megrendelés érkezett a feldolgozóiparban működő vállalatokhoz, mint januárban. A belföldi kereslet lassabban nőtt, a külföldi export viszont gyorsabban. A szektorban foglalkoztatottak száma emelkedett. Az alacsony nemzetközi olajárak miatt a beszerzési és a termelői árak is csökkentek.

A vizsgált eurózónás tagállamok közül Írországban 57,5 pont, Spanyolországban 54,2 pont, Hollandiában 52,2 pont, Olaszországban 51,9 pont, Németországban 51,1 pont, Ausztriában 48,7 pont, Görögországban 48,4 pont, Franciaországban 47,6 pont volt a februári feldolgozóipari BMI, amelynek 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, ez alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

Írországban 15 év óta nem volt ilyen magas a feldolgozóipari bmi. Spanyolországban kissé csökkent a mutató, de továbbra is jól teljesít a feldolgozóipar, és nőtt a szektorban dolgozók száma. Hollandiában, Olaszországban és Németországban már csak mérsékelt növekedés volt. Németországban a belföldi és a külföldi megrendelések száma is nőtt, ezért magas maradt a termelés szintje. A foglalkoztatottak száma ugyanakkor csak mérsékelten emelkedett, így nőtt a még nem teljesített megrendelések aránya, amelyeket majd a következő hónapban kell teljesíteni. Ausztriában, Görögországban és Franciaországban csökkent a feldolgozóipar teljesítménye. Ausztriában és Franciaországban elbocsátások voltak, mert gyenge volt a piaci kereslet.

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint februárban alig tudott növekedni az eurózónás feldolgozóipar. Ez újabb jele, hogy a régióban még továbbra is gyenge a gazdaság teljesítménye, de a részletes adatokból kitűnik, hogy nagy különbségek vannak az egyes országok között.

A közgazdász szerint a következő hónapokban remélhetőleg minden országban nőni fog a feldolgozóipari BMI.

HOZZÁSZÓLÁSOK