Stefano Bottoni: Orbán Viktor spirituális vezető lett, a társadalom felett lebeg

Egy olasz-magyar kötődésű szakember a járvány okozta olaszországi és magyarországi helyzetet értékelve egyebek mellett arra a következtetésre jut, hogy a pandémia olyan vízválasztó az emberi történelemben, mint amilyen az első világháború volt.
Komócsin Sándor, 2020. november 25. szerda, 09:23
Fotó: Getty Images

Az olaszok az orosz és a kínai vakcinát nem preferálják, de ezeket kivéve bármilyen "nyugati" oltóanyagból bespájzolnának, még ha a lakosság egy része nem is szeretné beoltani magát - mondta a 24.hu-nak adott interjújában egy friss kutatásra hivatkozva Stefano Bottoni olasz-magyar nemzetiségű történész.

A járvány második hullámának egyik nagy tanulsága a lakosság kiábrándultsága a túl szigorú kormányzati intézkedésekből. A virológusok, sőt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök is arról beszélt, hogy karácsonykor is csak közeli rokonokkal lehet találkozni, és nem lenne szabad puszilkodni vagy ölelkezni. Ilyenkor az emberben felmerülhet a kérdés: ki ő, hogy megmondja nekem, melyik családtagommal találkozhatok karácsonykor, sokszor több hónapnyi kényszerű távollét után?

Az emberek idegrendszere rossz állapotban van, világszerte egyre többen nyugtatókkal és alkohollal viselik csak el a bezártságot. Nem kellene ezt fokozni szükségtelen pánikkeltéssel, mivel a demokratikus államok biopolitikai természetű beavatkozása az egyének életében elképesztő méretűvé vált.

Kelet-Közép-Európa

A járvány második hulláma a történész szerint egész Kelet-Európában megmutatta az államok működésének problémáit. Amikor az államvezetés deprofesszionalizálódik, amikor fentről kevésbé elismert és alkalmas embereket neveznek ki, és mindezt tetézi egy krónikus szakemberhiány, abból ilyen kritikus helyzetben komoly problémák lesznek.

Eközben Orbán Viktor spirituális vezető lett, vele magyar ember már nem nagyon találkozhat. Teljesen el van zárva a társadalomtól, a kritikus belső visszhangoktól, az utca emberétől. Olyan szakrális figura, akivel nem lehet mit kezdeni, kérdezni sem lehet már - csak a parlamentben időnként, nagy cirkusz közepette. Szemben vele egy polgármestert még mindig bárki elküldhet a fenébe, akár az utcán is. Ők még ott mozognak az emberek között, hallják a szidalmazásokat, és érzékelik a feszültségeket.

A régi világ vége

A történész szerint eljött Belle Époque, a boldog békeidők vége. Ez az időszak választóvonal a globális történelemben, és körülbelül olyan hatásfokú, mint az első világháború kitörése.

A pandémia elképesztő globális következményekkel járó természeti csapás, amely - már látszik - Ázsia bizonyos részeinek, kiváltképp Kínának a megerősödését hozza el. Kína a napokban írt alá 34 országgal egy szabadkereskedelmi egyezményt, és ebben nincs benne az Egyesült Államok és Európa. Nem is Európa ellen irányul, egyszerűen csak már nem feltétlenül kell, hogy velünk számoljanak. Ez egy totális paradigmaváltás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.11.25 13:07

Hülyeség az amit ez az ember következtetésként levon. Ezek a "szakrális figurák " legtöbbször nem alkotnak semmi maradandót. Lenin a " kommunista pápa " sem ért el semmi komolyat, ma Oroszország ugyanúgy egy cár hatalma alatt áll, akinek még a klasszikus cároknál is nagyobb hatalma van. Ráadásul a kommunista vezetők is inkább vörös cárok voltak. Hitler egy 12 éves borzalmas időszakot hozott a világra, még a töredékét sem tudta uralni a náci eszme a kommunizmusnak. Óriási károkat okoztak, de mentek a süllyesztőbe.

Orbán olyan " szakrális figura ", mint Pol Pot Kambodzsában volt, vagy Idi Amin Ugandában...egy kicsi, szegény ország vezetője, aki a saját országának hatalmas károkat okoz a hatalmának megtartása érdekében, de semmiféle befolyása nincsen a világ alakulására. Olyan, mint egy varangy, felfújja magát és azt hiszi, hogy ettől erősebbnek látják, de inkább nevetséges, mint félelmetes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.11.25 12:54

"Eközben Orbán Viktor spirituális vezető lett, vele magyar ember már nem nagyon találkozhat. "
Nem az a baj, hogy nem találkozhatunk vele. Én például elküldeném a picsába.
Azért előre lezsírozott címre beugrik egyet hellóröfizni, és meghallgatja, hogy minden rendben.
---------
"Szemben vele egy polgármestert még mindig bárki elküldhet a fenébe, akár az utcán is. "
Már ez is ritka mint a fehér holló. Ez egy szólásunk.
Meg ez a nép úgysem küld el senkit a fenébe, sőt, minél nagyobb bűnt követ el, annál inkább mellé állnak.
Újra is választják.
---------
Magyarország így vált a legvidámabb barakkból a leghülyébbé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tretyakov, 2020.11.25 11:35

Mély, sötét ,primitív bunkóság üli torát világszerte!
Ez Magyarországon egy szimpla hatalmi-politikai ostobaság, amihez csatlakoztak ún. "szakemberek."
Németországban annyiban árnyaltabb a kép, hogy itt egy kivénhedt, gyáva nöszemély még rugdalózik a többi majom politikus meg a saját karrierjét próbálja egyengetni a járvány ürügyén. Sajnos döntéshozói helyzetben vannak itt is semmirekellö "szakemberek" a Robert Koch Intézetben. Bajorországban pedig Söder Gauleiter vezetésével újabb náci gócpont alakult, / feltehetöen most nem a zsidók, hanem a járványügyi intézkedéseket tagadók lesznek az áldozatok/
Itt azért vannak józanabb hangok is , egy jelentös havilap címlapján olvasható: "Corona a fejben! A corona veszélyes, de tönkre kell tenni az országot, hogy megvédjük magunkat?!" NEM! mondom én.
Remélem az utókor majd megfelelöen értékeli ezeket a senkiháziakat.
Isten talán megbocsájt, én biztosan nem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html