Steinbach: köszönet jár Magyarországnak

Bírálat helyett köszönet jár Magyarországnak az uniós külső határ védelméért, mert azzal Németországot is védi - mondta a közmédiának adott interjújában Erika Steinbach német szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselő, aki a berlini vezetés menekültpolitikája elleni tiltakozásból 43 év után kilép az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióból (CDU) és függetlenként folytatja munkáját.
MTI, 2017. január 27. péntek, 08:27
Fotó: Napi.hu

A politikus hangsúlyozta, hogy az igazság pártján áll, és meggyőződése, hogy nem lehet egy országot pellengérre állítani, amikor jogilag megfelelően jár el.  Magyarországgal szemben viszont Németország megszegte a jogszabályokat, amikor 2015 szeptember elején megnyitotta határát a "korlátlan bevándorlás előtt" és "százezrével jöttek a migránsok", akik közül "kevés volt valójában menekült" - mondta Erika Steinbach.

Ez a lépés volt az utolsó csepp a pohárban - tette hozzá, majd kifejtette: "sok gyötrődés és álmatlan éjszaka után azt kérdezi az ember, tudok én még választási küzdelmet folytatni egy olyan pártért, ahová ugyan régóta tartozom, mégis egy egészen más politikát képvisel, mint amikor beléptem?"

"Arra a következtetésre jutottam, hogy ez tovább nem megy" - magyarázta kilépésének hátterét Erika Steinbach, aláhúzva, hogy véleménye szerint a tömeges migráció a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini megállapodás megszegését jelenti "a saját országunk kárára".

A Magyarországot érintő kritikákkal kapcsolatban azt mondta, szerinte a német sajtóban azért bírálják Magyarországot, mert konzervatív kormánya van, a német média munkatársai pedig inkább baloldaliak, a politikusokra pedig jellemző, hogy ellenőrzés nélkül átveszik, amit a lapokban olvasnak. Aláhúzta: az alaptalan bírálat "hálátlanság a magyarokkal szemben", akik az újraegyesítés és a vasfüggöny leomlása idején "nagyon sokat tettek Németországért".

HOZZÁSZÓLÁSOK