Az Európai Központi Banknak (ECB) el kellene hagynia az inflációs célját és helyette inkább a foglalkoztatottság bővülésére koncentrálnia - véli Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász, aki ezen nézeteiről tegnap az Európai Parlament szocialista csoportja által rendezett eseményen beszélt.

Stiglitz régóta kritikákkal illeti az inflációs célkövetés rendszerét, amit a legtöbb fejlett jegybank alkalmaz - noha, nem feltétlenül kizárólagosan. A Fed például továbbra is kettős mandátummal bír. A Nobel-díjas tudós újabb kritikái éppen az EKB tegnapi kamatdöntését követték, amikor is a jegybank nem változtatott a kamatokon.

Mario Draghi EKB-elnök elmondása szerint az előrejelzéseik szerint alakulnak a makrogazdasági folyamatok és folytatódni látszik a mérsékelt fellendülés. Mivel az inflációs alapfolyamatok erősödést mutatnak ezért nem értékelték úgy, hogy további lazító lépést kéne végrehajtaniuk. Eközben a munkanélküliségi ráta továbbra is csúcsértéke közelében, 12 százalékos szinten ragadt a legfrissebb adatok szerint.

A stáb előrejelzése szerint még 2016-ban sem éri majd el a HICP infláció a jegybank két százalék alatti, de ahhoz közeli célértékét. A modelljük szerint idén 1,0 százalék lehet az átlagos drágulás, míg ez 2015-ben 1,3 százalékra gyorsul, de 2016-ban is csak 1,5-öt mutat majd. Így akár az inflációs célkövetés rendszerén belül is kamatvágás lehetett volna indokolt.