Stockholmi gázolás: nincs hír magyar áldozatokról

Elítéljük a stockholmi terrortámadást; a svéd emberek számíthatnak Magyarországra a terrorizmus elleni harcban - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke pénteken az MTI-vel. Menczer Tamás az M1 péntek délutáni műsorában azt mondta, hogy nincsenek információik magyar áldozatokról.
Szabó Zsuzsanna, 2017. április 7. péntek, 18:51
Fotó: Napi.hu

A sajtófőnök az MTI-nek úgy fogalmazott: "megdöbbenve értesültünk a stockholmi terrortámadásról, Svédország mellett állunk ezekben a nehéz órákban". Felfoghatatlan, hogy ártatlan emberek az egyik pillanatban még jókedvűen sétáltak, vásároltak a belvárosban, a következő pillanatban pedig brutális támadás áldozataivá váltak - írta.
Menczer Tamás hangsúlyozta: "elítéljük ezt az aljas cselekedetet", együtt érzünk az áldozatokkal, a sérülteknek jobbulást kívánunk. Biztosítjuk a svéd embereket arról, hogy számíthatnak Magyarországra a terrorizmus elleni harcban - áll a sajtófőnök közleményében.

Menczer péntek délután az M1-en úgy fogalmazott, hogy nincsenek információik magyar áldozatokról. A stockholmi magyar nagykövetség már felvette a kapcsolatot a svéd rendőrséggel, arra kérve, hogy ha mégis tudomást szereznek érintett magyarokról, azonnal tájékoztassák őket.

A sajtófőnök megjegyezte, hogy a magyar nagykövet a terrorcselekmény elkövetésekor mindössze két utcányira tartózkodott a helyszíntől, egy konferencián vett részt. Ő arról számolt be, hogy a belvárost teljesen lezárták a rendőrök, és a környéken helikopter köröz - idézte Menczer.

Svédországban mintegy tizenhatezer magyar állampolgár él, jelentős részük Stockholmban - közölte a sajtófőnök, kiemelve: ha valaki nem éri el kint tartózkodó hozzátartozóját, a nagykövetség ügyeleti telefonszámát célszerű hívnia, amelyen bárki segítséget kérhet. Az elérhetőséget a KKM honlapjára is kiteszik - jegyezte meg.

Péntek délután sétálóutcába hajtott egy furgon Stockholmban, és legalább három embert halálra gázolt, sokakat pedig megsebesített. Stefan Löfven svéd miniszterelnök az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy "minden jel szerint" terrortámadást követtek el a kisteherautóval.

HOZZÁSZÓLÁSOK