Strache mégsem lesz EP-képviselő

Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lemondott elnöke nem fogadja el az európai parlamenti választáson szerzett mandátumát - jelentette be a botrányba keveredett osztrák politikus hétfőn, a Facebookon közzétett videoüzenetében.
Domokos Erika, 2019. június 17. hétfő, 13:07
Fotó: MTI/EPA

Ez nem politikai számítás, és végképp nem valamiféle egyezség eredménye, hanem egy személyesen meghozott döntés - indokolta elhatározását Strache. A választók bizalma miatt érzett felelősség, a körülmények figyelembevétele, valamint a feleségével, családjával és a bizalmasaival folytatott hosszú beszélgetések után döntött úgy, hogy nem fogadja el az EU-mandátumot - írta az MTI tudósítója.

Strache emlékeztetett a lemondásához vezető, 2017-ben Ibizán illegálisan készített, belpolitikai válságot kiváltó videófelvételre. Felidézte, hogy Sebastian Kurz volt néppárti kancellár egyoldalúan felbontotta a kormánykoalíciót, azonban "nagy árat fizetett érte", a parlament ugyanis nem sokkal később megvonta tőle a bizalmat. Első alkalommal fordult elő Ausztria történelmében, hogy egy kancellárt bizalmatlansági indítvány nyomán menesztettek.

A politikus szerint az Ibizán készült felvétel nyilvánosságra hozatala politikai merénylet, haszonszerzés céljából elkövetett bűncselekmény volt, amely nemcsak személye vagy az FPÖ, hanem az egész, "egyébként sikeres kormánykoalíció" ellen irányult.

Strache vállalta a felelősséget tetteiért, visszavonult a politikai életből, de egyúttal a "politikai merénylet" teljes kivizsgálását sürgette. Arról is szólt, hogy a politikai életbe csak azután térhet vissza, miután az Ibizán készült felvétel hátterét teljeskörűen tisztázták. Politikai tevékenységét a későbbiekben Ausztriában, illetve szülővárosában, Bécsben szeretné folytatni.

Ausztriában a szavazásra jogosultaknak lehetőségük van arra, hogy a pártok mellett politikusokra is voksoljanak az európai parlamenti választásokon. A szavazólapon a párt neve mellett egy üres rubrika található, ahova a választópolgár beírhatja annak a politikusnak a nevét, akit az általa választott pártból szívesen látna az Európai Parlamentben. A volt alkancellár 45 ezer preferenciális szavazatot kapott a választáson, így lehetősége nyílt arra, hogy mandátumot szerezzen az Európai Parlamentben - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2019.06.17 20:09

Kár.

"...Az Ibizán készült felvétel nyilvánosságra hozatala politikai merénylet, haszonszerzés céljából elkövetett bűncselekmény volt..."

Merem remélni, hogy az európai jobboldal is találni fog valamit a balibcsizöld képviselők életvitelében. Ideje volna már, hogy kiderüljön milyen bűnöket követtek el Európa népei ellen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.06.17 17:39

@na4:
Mennyivel szarabb az osztrákoknál, ott legalább három napig tart a csoda, hogy korruptak a vezetők és belebuknak.
Nálunk már az lenne a csoda, ha belebukna bármelyikük is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.06.17 17:19

Okos döntés. Megvárja, míg elcsitulnak a hullámok. Minden csoda három napig tart.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html