Az idézett források szerint az FPÖ a Sebastian Kurz kancellár vezette Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott koalíció fennmaradásának feltételéül ragaszkodott ahhoz, hogy megőrizhesse az általa kulcsfontosságúnak tartott belügyminiszteri tárcát, s nem hajlandó Herbert Kickl belügyminisztert "feláldozni" - írta.

Információk szerint Sebastian Kurz kancellár ezt elutasítja. Az Osztrák Néppártot vezető Kurz állítólag jelenleg azt fontolgatja, hogy az előrehozott választásokat miként kommunikálja.

Az osztrák hírügynökség közölte, hogy Sebastian Kurz az este 19.45-kor nyilatkozatot tesz, s pontosan háromnegyed órával később, 20.30-kor Alexander van der Bellen államfő is nyilatkozik.

Több ezren tüntettek Bécsben

Több ezer tüntető gyűlt össze szombaton az osztrák kancellária előtt, hogy a koalíció felmondását, illetve Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) kancellár lemondását és új választások kiírását követeljék - jelentette az MTI bécsi tudósítója.

A kancellária előtti Ballhausplatzon a tömeg hangosbemondón át kísérte figyelemmel a botrányba keveredett Heinz-Christian Strache (FPÖ) sajtótájékoztatóját, ahol a szabadságpárti politikus lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről. A tüntetők a helyszínen maradva délután Kurz kancellár reakcióját várták.

A Strache körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videófelvételt. A felvétel tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy állítólag Ausztriába településre és ottani befektetésekre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.

Új választásokat követelnek a tüntetők

A videó nyilvánosságra kerülése után szombaton 13 órára hirdettek demonstrációt civilek a kancellária előtti térre. A tömeg sajtóhírek szerint már órákkal korábban gyülekezni kezdett, egyes becslések szerint délutánra tízezren gyűltek össze. Az emberek plakátokkal, táblákkal, transzparensekkel érkeztek, többen új választásokat követeltek. A hangulat ugyanakkor mindvégig oldott maradt, ezt bizonyítja, hogy néhányan felirataikon ibizai nyaralás lehetőségét hirdették.

A megmozduláshoz ellenzéki pártok vezetői is csatlakoztak, köztük az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) európai parlamenti listavezetője, Andreas Schieder, valamint a zöld párt (Die Grünen) szóvivője és európai parlamenti csúcsjelöltje, Werner Kögler. A helyszínen 150 rendőr ügyel az emberek biztonságára - írta az MTI.