Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Iohannis kiemelte, hogy a két országnak közösek a gazdasági érdekei, ezért elhatározták, magasabb szintre emelik a két ország kapcsolatát, és megteszik a szükséges lépéseket a két ország stratégiai partnerségének kialakításához.

A román-japán viszonynak fontos részét képezik a gazdasági kapcsolatok, és felidézte, hogy az elmúlt időszakban nőttek a japán cégek beruházásai Romániában, akárcsak a két ország közötti kereskedelmi forgalom. Iohannis hozzátette: Észak-Koreával kapcsolatban Románia szorgalmazza a nemzetközi közösség által megállapított szankciók határozott alkalmazását, emlékeztetve, Románia mindig elítélte Phenjan provokatív akcióit.

Abe Sindzó japán miniszterelnök a gazdasági együttműködést nevezte a két ország kapcsolata legfontosabb összetevőjének. Úgy vélte, Románia számára a legfontosabb gazdasági kihívás infrastruktúrájának fejlesztése, és emlékeztetett, hogy japán hitelből épül Bukarest metróhálózatának kiterjesztése a Henri Coanda nemzetközi repülőtérig. Abe Sindzó megköszönte Iohannisnak Románia álláspontját az észak-koreai kérdésben.

Az ázsiai ország kormányfőjét a román belpolitikai válság miatt csak Klaus Iohannis fogadta, mivel Mihai Tudose volt román kormányfő lemondása következtében jelenleg csak ügyvivő miniszterelnök van Bukarestben.

Abe Sindzó látogatása azért is volt fontos Bukarest számára, mert Japán kormányfő először látogatott Romániába. Ebből az alkalomból a legnagyobb japán cégek vezetőiből álló, harminc fős üzletembercsoport is elkísérte a kormányfőt, aki kelet-közép-európai körúton tartózkodik. Programjában szerepelt még Észtország, Lettország, Litvánia, Bulgária és Szerbia meglátogatása. A japán kormányfő az Észak-Koreával kapcsolatos politikájához keres támogatást Európában.

A címlapkép forrása:  AFP/Daniel Mihailescu