Stratégiai partnerséget és dollármilliárdokat vitt Hu Kijevbe

Hu Csin-tao kínai elnök ukrajnai látogatása eredményeként stratégiai partnerségi megállapodást és 3,5 milliárd dollár értékű szerződéseket írtak alá.
Barabás T. János, 2011. június 21. kedd, 10:55
Fotó:

Hu Csin-tao kínai elnök ukrajnai látogatása komoly reményeket keltett az ukrán vezetésben, különösen mivel a stratégiai együttműködési megállapodás mellett 3,5 milliárd dollár értékű üzletet is kötöttek. A kétoldalú kapcsolatok igen gyorsan fejlődnek - az idei árucsereforgalom várhatóan 80 százalékkal haladja meg a tavalyit, és értéke az év végére elérheti a 10 milliárd dollárt.

Viktor Janukovics ukrán elnök az élelmiszerexport, az energiaszektor és a vegyipar mellett hangsúlyozta a repülőgépipari együttműködés fontosságát - a neves Antonov tervezőiroda hozzájárulhat a kínai repülőgépgyártás fejlődéséhez, és szó lehet olyan sikeres utasszállítók közös gyártásáról is, mint az An-148 és az An-158, ami most mutatkozott be a párizsi air show-n. Az egyik megállapodás értelmében Kína biztosítja a szükséges hitelt az ukrán fővárost nemzetközi repülőterével összekötő gyorsvasút létrehozásához - írta a Kyiv Post.

HOZZÁSZÓLÁSOK