BUX
38240

Strauss-Kahn elmehet

A New York-i ügyészség a mai meghallgatáson ejteni fogja az erőszakos nemi közösülés vádját az IMF volt vezérigazgatójával szemben.

NAPI, 2011. augusztus 23. kedd, 09:27

A New York-i ügyészség szerint létrejött ugyan egy sietősen lezavart szexuális érintkezés Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója és Nafissatou Diallo szobalány között a Sofitel hotelben május közepén, ám a hölgy vádja, miszerint Strauss-Kahn erőszakot követett volna el rajta, nem bizonyítható. Diallo ugyanis egymásnak ellenmondó, valótlanságok tömegét tartalmazó vallomásokat tett, röviden: folyamatosan hazudozik. Az ügy óriási botránnyá dagadt, miután a hatóságok a John F. Kennedy repülőtéren a Franciaországba induló repülőgépről szedték le, és tévékamerák kereszttüzében állították elő a szobalány vallomása alapján erőszakos nemi közösüléssel vádolt, nagy nőcsábász hírében álló Strauss-Kahnt. A francia média prejudikálással vádolta az amerikai igazságszolgáltatást, egyesek sajátos "lincselésről" beszéltek.

A vád akkor ingott meg, amikor kiderült, hogy Diallo nem csupán a Strauss-Kahnnal történt affér előtti és utáni eseményekről hazudott, hanem életének korábbi szakaszairól is, ezen belül egy csoportos erőszakról, aminek állítólag még szülő hazájában esett áldozatul. Ezért, ahogy az ügyészség fogalmaz, nem lehet minden ésszerű kétséget kizárva megbízni állításai igazában. A DNS-vizsgálatok kiderítették, hogy volt szexuális kapcsolat a felek között, de semmi olyan tárgyi bizonyíték nem áll rendelkezésre, ami bizonyítaná ennek erőszakos voltát. A szobalány például különböző verziókat adott elő azzal kapcsolatban, hol volt az eset után.

A büntetőügy összeomlása után még nincs vége a 62 éves Strauss-Kahn vesszőfutásának, ugyanis Daillo polgári pert is indított ellene az USA-ban, hazájában pedig azzal vádolta meg az újságírónő, hogy nyolc évvel ezelőtt megerőszakolta. Emellett a botránysorozat miatt minden bizonnyal szertefoszlottak tervei arról, hogy a szocialisták jelöltjeként indul a jövő évi franciaországi elnökválasztáson, pedig győzelmi esélyei igen jók lettek volna.