Strauss-Kahn nem ígért gyors javulást Szerbiának

Nem ígér gyors gazdasági javulást Szerbiának Dominique Strauss-Kahn, aki pénteken érkezett meg Belgrádba, ahol gazdasági tanácsadóként segíti ezentúl a szerb kormányt.
MTI, 2013. szeptember 17. kedd, 14:30
Fotó: Napi.hu

A Nemzetközi Valutaalap korábbi vezérigazgatója a szerb miniszterelnök-helyettessel, a pénzügyminiszterrel és a gazdasági miniszterrel tárgyalt Belgrádban. A találkozót követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az első három hónapban "pro bono", vagyis ingyenesen ad majd gazdasági tanácsokat a kormánynak.

Strauss-Kahn szerint nem várhatók gyors eredmények, mint fogalmazott: "nincs varázspálcám". "Ez nem lesz egyszerű, a világgazdaság nem jó. A szerb gazdaságnak komoly problémái vannak, de szerintem a megfelelő erőfeszítésekkel ezek megoldhatók és sikereket érhetünk el" - hangsúlyozta. Strauss-Kahn kiemelte, hogy nincs olyan ország, ahol ne lennének nehézségek, és szerinte a gazdasági bajok nyugtalanságot, feszültséget okoznak, ezért minél hamarabb meg kell azokat oldani.

Egy ország gazdaságpolitikáját nem a tankönyvekből és az előre megírt kérdésekre adott válaszokból lehet megismerni - mondta a szakember. Hozzátette: "Tanulmányozni kell az országot, megérteni a népet és annak problémáit, csak ezt követően lehet konkrét javaslatokat tenni vagy tanácsokat adni. Ehhez idő kell". Azt is közölte, hogy tisztában van a szerb államháztartási hiány nagyságával, a fizetések mértékével, a munkanélküliségi rátával és a többi problémával, de konkrét megoldási javaslattal csak néhány hónap múlva tud előállni.

Aleksandar Vucic kormányfőhelyettes megerősítette, hogy Strauss-Kahn nem csak három hónapig lesz tanácsadó, és nem puszta lobbizást végez, viszont minden esetben Szerbia érdekeit tartja majd szem előtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.09.17 20:27

Mi miért nem csaptunk le erre a franciára?
Persze,nálunk igen sok az okos ember.Ez tükrözi helyzetünket.
Ez jó lépés volt a szerbektől ....
Hiába no,minden labdajátékban jobbak mint mi.Az meg csapatmunka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunnland, 2013.09.17 19:52

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html