BUX
41516

Strauss-Kahn visszatért az IMF-hez

Vastaps fogadta Dominique Strauss-Kahnt, az IMF volt vezetőjét, aki látogatást tett korábbi munkahelyén.

NAPI, 2011. augusztus 30. kedd, 09:33

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezetője tegnap hivatalában találkozott utódával, Christine Lagarde-dal. Így májusi letartóztatása óta először visszatért volt munkahelyére, ahol a munkatársak lelkesen, vastapssal üdvözölték, sokan, köztük nők is, kezet ráztak vele és közös fényképeket készíttettek - derül ki a Bloomberg tudósításából, amelyet az eseményen jelen lévők beszámolója alapján készített. A New York-i ügyészség egy héttel ezelőtt ejtette a szexuális bűncselekmény elkövetésének vádját ellene.

A volt főnököt azért fogadták szeretettel az IMF munkatársai, mert úgy vélik, hogy kiváló munkát végzett - mondta a hírügynökségnek Paulo Noqueira Batista, a szervezet igazgatóságának brazil tagja. Strauss-Kahn nevéhez fűzik a Valutaalap megtépázott tekintélyének helyreállítását, a szervezet feladatának újraértelmezését, és az sem mellékes, hogy a pénzintézet alapítói a válságkezelésben játszott szerepének erősítése érdekében megtriplázták az IMF anyagi forrásait. A letartóztatásáig a jövő évi francai elnökválasztás esélyeseként is számon tartott közgazdász három és fél évig vezette a Valutaalapot.

Strauss-Kahn tízperces beszédet tartott volt kollégái előtt, amelyben bocsánatot kért a szervezet tekintélyét és a munkatársak hangulatát is romboló botrányáért. Mint mondta, szakmai karrierjének legeredményesebb szakaszát töltötte az IMF élén. Felsorakozott utóda mellé, aki vasárnapi beszédében az európai bankok sürgős, és ha kell, kötelező feltőkésítését követelte, mert enélkül rajtuk keresztül tovaterjedhet az eurózóna déli államainak adósságválsága - mondták el a Bloombergnek olyanok, akik hallották a beszédet. Lagarde követelését tegnap visszautasította a német és a spanyol pénzügyminisztérium, illetve az Európai Bizottság is. Strauss-Kahn emellett hangot adott a világgazdaság állapotával kapcsolatos aggodalmának is.