Az eset még csütörtökön történt az Ibaraki prefekturában található laboratóriumban, de a japán atomenergia-biztonsági ügynökség csak szombat reggel tájékoztatott a történtekről.

A hivatal közölte, hogy előző nap kapott értesítést a laboratóriumot üzemeltető vállalattól arról, hogy radioaktív szivárgás történt. Huszonöten vettek részt egy kísérletben, amely során protonnyalábokkal bombáztak aranyat. Egyelőre ismeretlen okokból a protonágyú meghibásodott, ami a berendezés túlhevüléséhez, és sugárzó részecskék elszabadulásához vezetett. A téves helyzetfelmérés miatt a laboratóriumban beindították a szellőző berendezést, s így az anyag a légkörbe jutott.

A kísérletben részt vevő kéttucatnyi ember sugárfertőzést kaphatott, belélegezve a radioaktív anyagot, de senkit se szállítottak kórházba. Közülük eddig négyen estek át orvosi vizsgálaton, és a legmagasabb sugárzást, amit mértek az egyik kutatóban 1,6 milliSievert volt (összehasonlításképpen: Magyarországon az egy évi természetes eredetű sugárterhelés 3 milliSievert).