Sugárzó anyag szabadult ki egy japán laboratóriumból

Sugárzó anyag szabadult ki a levegőbe egy japán atomfizikai laboratóriumból.
Inforádió, 2013. május 25. szombat, 10:14

Az eset még csütörtökön történt az Ibaraki prefekturában található laboratóriumban, de a japán atomenergia-biztonsági ügynökség csak szombat reggel tájékoztatott a történtekről.

A hivatal közölte, hogy előző nap kapott értesítést a laboratóriumot üzemeltető vállalattól arról, hogy radioaktív szivárgás történt. Huszonöten vettek részt egy kísérletben, amely során protonnyalábokkal bombáztak aranyat. Egyelőre ismeretlen okokból a protonágyú meghibásodott, ami a berendezés túlhevüléséhez, és sugárzó részecskék elszabadulásához vezetett. A téves helyzetfelmérés miatt a laboratóriumban beindították a szellőző berendezést, s így az anyag a légkörbe jutott.

A kísérletben részt vevő kéttucatnyi ember sugárfertőzést kaphatott, belélegezve a radioaktív anyagot, de senkit se szállítottak kórházba. Közülük eddig négyen estek át orvosi vizsgálaton, és a legmagasabb sugárzást, amit mértek az egyik kutatóban 1,6 milliSievert volt (összehasonlításképpen: Magyarországon az egy évi természetes eredetű sugárterhelés 3 milliSievert).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

makkmarci, 2013.05.26 05:42

Olyan, hogy sugárfertőzés nincs. (Nem vírus, nem baktérium, nem fertőző)
Az 1,6 mS amit a kutatóban mértek az /h /nap /év? Mert 1,6ms/h ütős... / év szinte semmi...Vagy az összterhelés ennyi? Egy izotópos orvosi vizsgálat 10-12 ms terheléssel jár pl.
Egyáltalán milyen anyag szabadult ki? mekkora mennyiségben? 1gr? 1 kg? Már csak a felezési idő és a sugárzás módja, (alfa,béta,gamma) és erőssége miatt lenne érdekes a dolog.
Ezek nélkül semmi értelme nincs a cikknek. Ezen az alapon minden hamvasztást is megírhatnának. Tele van a homo sapiens kálium,szén,hidrogén,kalcium stb. izotóppal amik ugye hamvasztáskor el-ki-felszabadulnak...))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html