Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portugál statisztikai hivatal hétfőn kiadott második becslése szerint negyedéves összehasonlításban 13,9 százalékkal, éves összevetésben pedig 16,3 százalékkal esett vissza a bruttó hazai termék (GDP) a június végén zárult három hónapban. Az ütem drasztikusan gyorsult az első negyedévben mért 3,1, illetve 2,3 százalékos csökkenéshez képest.

Összehasonlításul: az euróövezet GDP-je az előző negyedévhez képest 12,1 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 15 százalékkal csökkent a második negyedévben.

Portugáliában éves összevetésben a magánfogyasztás 14,5 százalékkal, a beruházások 10,8 százalékkal, az export 39,5 százalékkal, az import pedig 29,9 százalékkal csökkent április-júniusban. Az első negyedévhez képest a magánfogyasztás 21,7 százalékkal, a beruházások 6,6 százalékkal, az export 36,1 százalékkal, az import pedig 28,1 százalékkal esett vissza.

Az export rendkívül erős csökkenését az magyarázza, hogy a portugál statisztikai hivatal a turizmust is az export részeként tartja nyilván, mert a szektor külföldről hoz pénzt. Jóllehet júliusban erőre kapott az idegenforgalom az előző hónaphoz képest, a szektor továbbra is nagy bajban van, mivel az utazási korlátozások miatt a legnagyobb piacit jelentő Nagy-Britanniából nem utazhattak turisták Portugáliába augusztus második feléig.

Júliusban nagyjából 305 ezer külföldi turista kereste fel Portugáliát, ami 83 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Júniusban ez az arány 96 százalék volt.
Jelentősen csökkent a foglalkoztatottság is. Éves összehasonlításban 3,3 százalékkal esett vissza a munkavállalók száma, a ledolgozott óráké pedig 21,6 százalékkal, míg negyedéves szinten 3,7 százalékkal kevesebb munkavállaló 19,7 százalékkal kevesebb órát dolgozott. Júniusban 7,3 százalékon, júliusban pedig már 8,1 százalékon állt a munkanélküliségi ráta.