Súlyos egészségügyi bezárásokra készül a kormány - frissítve

A tizenkét évvel ezelőtti egészségügyi reformra emlékeztető kórházi átalakítást tervezhet a kormány, legalábbis egy előkészítő tervezet már elkészült, amelyből kiderül, hogy koncentrálnák a szakellátásokat.
Komócsin Sándor, 2019. november 18. hétfő, 09:33
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az aktív ellátás megszüntetését, illetve további intézmény-összevonást javasol tucatnyi helyen a kórházfenntartó az egészségügyi ellátórendszer átalakításához készült munkaanyagban - írja a Népszava. Szakmai fórumokon jó ideje beszélnek a kormány tagjai az egészségügy átalakításáról, de konkrétum eddig nem került nyilvánosságra.

Most azonban a munkaanyagból kiderül, hogy például a javaslat készítői megszüntetnék az aktív kapacitást azokban az intézményekben, amelyekben nincs elég orvos. Azt javasolják a kormányzatnak, hogy gondolják újra a betegutakat, a beutalási rendet is, valamint az orvosi egyetemek szerepét.

A konkrét javaslatok között szerepel, hogy a Veszprém megyei kórházhoz csatolnák a farkasgyepűi tüdőgyógyintézetet. Az ajkai kórházba telepítenék a tapolcai összes aktív ellátását, valamint Pápáról a gasztroenterológiát. Az esztergomi kórházban megszűnne 16 fül-orr-gégészeti aktív ágy. A komáromi kórházból pedig a reumatológia ágyakat vinnék át Esztergomba.

A tervezet szerint a dunaújvárosi betegek Székesfehérváron juthatnák kórházi kezeléshez a fertőzéses, az urológiai, a szemészeti, a gyermekkori fül-orr-gégészeti bajaikkal. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházba telepítenék a kazincbarcikai intézmény teljes aktív kapacitását. A gyöngyösi kórházba integrálnák a hatvanit. A szekszárdi kórházban szinte az összes szakmában csökkentenék az aktív ágyak számát, és ide integrálnák a bonyhádi intézményt.

Megszüntetnék a komlói kórház aktív osztályait, csökkentenék a mohácsi kórház aktív ágyszámát, bezárnák szülészetét és sztrókcentrumát. A nagyatádi kórházban megszűnhetnék a belgyógyászati és a sebészeti osztályt. A mezőtúri kórház szülészetét, gyermekgyógyászatát a megyei kórházba telepítenék és beolvasztanák jászberényi kórházat a szolnoki megyei intézménybe. A Győr-Moson-Sopron megyei kórházba integrálnák a csornai, a mosonmagyaróvári intézményeket.

Cáfol az Emmi

A kormány előtt ilyen előterjesztés nem járt, a kormány ilyen előterjesztést nem tárgyalt - közölte a cikk megjelenése után a szaktárca.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.11.18 18:48

@na4:
Akkor lenne igazad, ha a "nyerő" kórházakban lenne szabad kapacitás, de nincs!
Ez egy statisztikai művelet. Ahol orvos hiányában nincs rendelés, elsősorban ott azt felszámolják, illetve ahol ugyanezen okokból akadozik az ellátás, azt a kórházat "integrálják" egy másikba.
Mi ennek az üzenete? Az hogy a kormány nem akarja, vagy nem tudja az orvoshiányt megoldani hosszabb távon sem!
Azaz az ellátás színvonalán ez nem javít...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.11.18 18:30

Rengeteg rozoga kórház van, amik csak elveszik a pénzt a jóktól. Legalább 50 kórházat be kell zárni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html