Súlyos üzenet ment Németországból Amerikába

A német kormány védelmi minisztere aggodalmának adott hangot azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök, a republikánus párt elnökjelöltje saját győzelméről beszélt, miközben több millió szavazatot még nem számoltak meg az USA elnökválasztásán.
Komócsin Sándor, Csernátony Csaba, 2020. november 4. szerda, 13:41
Fotó: AFP / John MACDOUGALL

Miután Donald Trump, az USA elnöke, a Republikánus Párt elnökjelöltje saját győzelméről beszélt a 2020-as elnökválasztáson, miközben több millió szavazat számlálása még messze nem zárult le, a német kormány egyik vezető minisztere robbanásveszélyes helyzetre figyelmeztetett az Egyesült Államokban - tudósított a CNBC. Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter úgy látja, hogy az országban alkotmányos válság alakulhat ki, ha szavazás eredményét bármelyik elnökjelölt megkérdőjelezi, és bíróság elé viszi a döntést.

Kramp-Karrenbauer, aki a CDU elnökeként korábban Angele Merkel kancellár utódjelöltje is volt - ám lemondott a posztjáról, amit jelenleg ügyvezetőként lát el -, azt mondta, hogy egyetért azokkal a szakértőkkel, akik erre a veszélyre figyelmeztetnek. Mindez komoly aggodalomra ad okot - tette hozzá, és biztosra vehető, hogy ez nem pusztán a magánvéleménye, hanem a berlini kormány informális álláspontja.

Trump beindult

Trump az választási eredmények jelentős részének ismeretében, látva, hogy 2016 után újra rácáfolhat a közvélemény-kutatásokra jó eséllyel megnyerheti az újraválasztásáért folyó politikai küzdelmet, azt írta a Twitteren, hogy ellenfelei megpróbálják "ellopni" tőle az elnökválasztást. A Twitter üzemeltetője megjegyzést fűzött az elnök kifakadáshoz, miszerint állításai torzíthatják a valóságot - mármint nem nyerte meg az elnökválasztást, legalábbis egyelőre -, illetve félrevezetőek lehetnek - azaz azt sejtetik, mintha már győzött volna.

Később az elnök jogi eljárást helyezett kilátásba, ha a szavazatszámlálás nem azt az eredményt hozná, amit látni szeretne. Azt mondta, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak, nem részletezve, hogy pontosan mire gondol, illetve milyen esetben tennék meg ezt. Zavarossá teszi a megjegyzését, hogy az USA legfelsőbb bírói testülete nem az elsőfokú joghatóság a választási reklamációk elbírálásában, csak alacsonyabb szintű bíróságokon született döntéseket vizsgál felül.

Megjött a válasz is

Azt akarjuk, hogy fejezzék be a szavazást - mondta Trump félreérthetően, hiszen a szavazás a megszólalásakor már lezárult. Nem akarjuk, hogy hajnali négy órakor újabb szavazatokat találjanak és hozzáadják a voksokhoz. Eközben több millió főként levélben leadott szavazat számlálása éppen folyt, és nem volt világos, hogy az elnök vajon ezekre céloz-e.

A Biden-kampány egyik vezetője, Jen O"Malley felháborítónak minősítette Trump felszólítását a szavazás - szavazatszámlálás - lezárására. Szerinte ezzel el akarja venni az amerikai szavazópolgárok egy részének jogát arra, hogy részt vegyenek az elnökválasztáson. A kampánymenedzser emellett kijelentette, hogy a maguk részéről szintén készek bírósági kereseteket benyújtani a választási eredményekkel kapcsolatban. A demokrata elnökjelölt jogászai csőre töltött komputerekkel várják, hogy szembe szálljanak az elnök jogászainak lépéseivel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Arnika, 2020.11.04 21:40

@tepsi: Az hogy leírták hogy aggódnak az nem beleavatkozás., amit Trump csinál az tényleg nyugtalanító probléma. Van olyan állam ahol még pénteken is lehet szavazni és ha milliós nagyságrendben kell számolni még a szavazatokat az kijelentése hogy megnyerte enyhén szólva igencsak hülyeség és az is hogy előre bejelentette hogy ahol veszít ott megtámadják az eredményeket. Honnan gondolja hogy mindenki meg van elégedve az eddigi tevékenységével és aki nem rá szavazott az csak csalás? Persze tudom hogy hasonlóan hülye mint a nálunk is lévő politikusok egyrésze és nem tud beletörődni hogy vissza kell költözni a 4 évvel ezelőtti házába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.11.04 17:57

@Rgy13:
Még nincs választási eredmény.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.11.04 17:02

"Súlyos üzenet ment Németországból Amerikába"
Ez nem beavatkozás Amerika belügyeibe? De ha Putyin azt mondaná hogy "Hajrá Trump!" akkor az már igen?
Kettős mérce! Ezek csak azért engednék be a muszlim szélsőségeseket hogy azután vigyorogva végignézhessék a kirobbanó viszályt és olyan törvényeket hoznának hogy kiszolgáltatottakká tennének velük szemben. Akkor is pontosan ilyen kettős mércét alkalmaznának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rgy13, 2020.11.04 15:16

Volt már ilyen szoros eredmény, ahol végül, azt hiszem bíróság vagy újra számlálás döntött. George W. Bush és ellenfele között, akinek most nem jut eszembe a neve. Ő Clinton alelnöke volt. Vagy 2 hét után hitelesítették az eredményt Bush javára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html