Súlyosan megszenvedte a februári kedvezőtlen időjárási viszonyokat a román költségvetés, a fél országot hetekre megbénító rekordmennyiségű havazás és a fagy következtében a büdzsében a januári 0,2 százalékos GDP-arányos többlet után februárban már 0,4 százalékos deficit mutatkozott.

Az államkassza bevételei az év második havában alig több, mint 29 milliárd lejt összesítettek, ami az előző év azonos időszakához képest 1,2 százalékos növekedés takar. A januárban befolyó összegek még 11,3 százalékkal haladták meg a 2011 januárjában regisztrált bevételeket. A költségvetési hiány az év első két hónapjában 2,7 milliárd lej volt, ami a GDP 0,44 százalékának felel meg.

A pénzügyminisztérium adatai szerint az áfabevételek növekedésének üteme az előző havi 15,4 százalékról 1,5 százalékra lassult februárban, amikor 3,2 milliárd lej folyt be az államkasszába. A jövedékiadó-források gyakorlatilag elapadtak, ebből az adónemből februárban 17,6 százalékkal kevesebbet utaltak az előző év azonos havához képest, miközben januárban még 41,7 százalékos volt a növekedés 2011 első havához viszonyítva.

Drámai mértékben csökkentek a profitadóból származó bevételek is, a múlt hónapban az adóhivatalhoz közel 33 százalékkal kevesebb, alig 500 millió lej folyt be a román vállalatoktól. Ezzel szemben a jövedelemadóból származó bevételek 1,5 milliárd lejt összesítettek, ami 37,6 százalékos növekedés takar 2011 februárjához képest.

A kiadási oldalon ezzel szemben 4,4 százalékos növekedést regisztráltak februárban az előző év azonos időszakához képest. A bérekkel kapcsolatos kiadások 1,7 százalékos növekedés mellett 6,4 milliárd lejt összesítettek, szolgáltatásokra 13,4 százalékkal többet 2,5 milliárd lejt költöttek.

Az idei költségvetés 1,8-2,3 százalékos GDP-növekedésre épült, Bukarest azonban nemrég 1,7 százalékra módosította a 2012-re vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését. A kevésbé optimista helyi elemzők szerint azonban az eurózóna lassulása és a romló világpiaci tendenciák legfeljebb 0,5-1 százalékos növekedést tesznek lehetővé.

Az Európai Bizottság 1,6 százalékos növekedést vár, az EBRD 0,8 százalékos bővülést tart valószínűnek. Az IMF az uniós források hatékony lehívásában bízva ugyanakkor 1,5-2 százalékos GDP-növekedést sem tart kizártnak.

Az IMF-fel kötött elővigyázatossági hitelért cserébe a kormánynak idén a GDP 1,9 százalékára kell csökkentenie a hiányt reálértékben és 3 százalék alá az ESA-módszertan alapján. Ennek elérése érdekében a pénzügyminisztérium a bevételek 7,5 százalékos növelését célozta meg 2012-ben.

Az ambiciózus tervek szerint költségvetés idei bevételei elérik majd a GDP 33,7 százalékát. A büdzsé bevételei a GDP 31 százalékán tetőztek tavaly, a tervezett 33 százalék helyett, mindez annak ellenére, hogy a román gazdaság 2,5 százalékkal bővült 2011-ben.  Bukarest tavaly márciusban írt alá az IMF-el egy 3,5 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelszerződést, emellett 1,4 milliárd eurót kapott az EU-tól és további 400 millió eurót a világbanktól.