Súlyos csapás érkezhet Skóciából Boris Johnson győzelme után

Nicola Sturgeon skót kormányfő szerint Boris Johnson brit miniszterelnök nem vétózhatja meg a skót függetlenségről tartandó újabb népszavazást és nem kötheti Skóciát akarata ellenére Nagy-Britanniához.
K. Kiss Gergely, 2019. december 15. vasárnap, 11:45
Fotó: Pixabay

Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő, a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) határozottan elvető Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: tarthatatlan lenne, ha a konzervatív párti brit miniszterelnök nemet mondana a skót függetlenségi népszavazás engedélyezésére.

Sturgeon közölte: péntek esti telefonbeszélgetésükben nyíltan megmondta Johnsonnak, hogy ha nemet mond a függetlenségi referendumra, és úgy gondolja, hogy ezzel az ügy le is zárult, hamarosan ő is rájön, hogy mekkorát tévedett. "Milyen demokráciában lehetséges az, hogy egy párt, amelyik (Skóciában) elvesztette a választásokat, diktál annak a pártnak, amelyik győzött" - idézi az MTI a skót miniszterelnököt.

Nicola Sturgeon ezzel arra utalt, hogy a csütörtöki brit parlamenti választáson Skóciában az Skót Nemzeti Párt elsöprő győzelmet aratott: a skóciai szavazatok 45 százalékát szerezte meg, 8,1 százalékponttal többet, mint az előző választáson, és a londoni alsóházban Skóciának járó 59 képviselői helyből 48-at megszerzett. Az SNP alsóházi frakciójának létszáma így tizenhárom fővel emelkedett.

A választást országos szinten a Boris Johnson vezette Konzervatív Párt nyerte több mint három évtizede példátlan fölénnyel, Skóciában azonban a konzervatívok szavazataránya 3,5 százalékponttal 25,1 százalékra csökkent, és mindössze hat skóciai választókerületből küldhetnek képviselőt a londoni alsóházba.

A vasárnapi BBC-műsorban Nicola Sturgeon kijelentette: az SNP Skóciában nagyobb szavazataránnyal győzött, mint a Johnson vezette Konzervatív Párt az Egyesült Királyság egészében, és ez az eredmény is arra vall, hogy Skóciát nem lehet akarata ellenére "a (brit) unió börtönében tartani".

A skót miniszterelnök megerősítette, hogy a jövő héten előterjeszti annak a jogi mechanizmusnak a részleteit, amelynek célja az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásáról szóló döntés kizárólagos hatáskörének átruházása a skót parlamentre.

Északon a polgárok nem vevők a brexitre

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. Nicola Sturgeon azóta számos alkalommal hangoztatott érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London "kirángassa" az Európai Unióból.

A vasárnapi BBC-műsorban a skót miniszterelnök kijelentette: ő sem feltételezi, hogy mindazok, akik a csütörtöki választások az SNP-re szavaztak, feltétlenül támogatnák Skócia függetlenné válását is, de ennek a kérdésnek az eldöntése nem rá vagy Boris Johnsonra, hanem kizárólag a skót népre tartozik.

Skóciában 2014-ben már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Nicola Sturgeon és Boris Johnson péntek esti telefonbeszélgetése után a londoni miniszterelnöki hivatal közölte, hogy Johnson nem kíván hozzájárulni az újabb skót függetlenségi népszavazás megtartásához, mivel véleménye szerint a 2014-es referendum ezt a kérdést egy nemzedéknyi időre eldöntötte.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.12.16 12:24

@zappara:
Ezt a nagy magyar büszkeségbe nem tudom beilleszteni. Folyton a körülöttünk lévő országokkal mérjük magunkat össze... De már ez sem kerek történet...
Ezekből az összehasonlítással az a baj, hogy egyre több országot kell belőle kihagyni, mert akkor szarban a becsület...
Szép kis növekedési statisztikákat publikálunk, de az egyszerű emberek, ha kilépnek az országhatáron és nem fordulnak vissza Somoskőújfalunál, akkor joggal kérdezik meg:
Hol van már a korábban lenézett Szlovákia? Hol van már Szlovénia? De Horvátország is lelép minket, aztán jönnek fel a románok!
Szóval hamarosan Ukrajna és Szerbia lesz az etalon, amihez képest jobban teljesítünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.12.16 11:44

amúgy is egy ekkora világgazdasági válság után, amiatt, hogy az EU egyre jobban lemarad, mivel a valós problémákkal alig van idő/energia foglalkozni a sok kellemetlen dolog és mesterséges belső akadály miatt...egyetlen jó válasz lehet >> a szorosabb integráció..de hát rá kell jönniük, hogy nem akar mindenki integrálódni...a kelet-európaiakat nehéz integrálni egy másik, a nyugatos kultúrába..ragaszkodunk gyakran pitiáner létünkhöz és tanulni sem akarunk...így aztán valszeg marad a periféria (ahol Mo. most is lakozik)...ha ez jó nekünk, nem akarunk jobban, boldogabban, nyugalomban élni, ám legyen..legfeljebb tényleg nagyon meg fog fogyatkozni a lakosság...aztán építhetik tovább a homokvárukat, míg össze nem dől..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.12.16 11:37

@antitroll: nem tudom ezt a kilépést...de egy dolog viszont egyre jobban látszik, ezzel a "kemény és szorgos munkával" közeledik az idő, amikor nyilvánvaló lesz a váltás..és hivatalosan is több sebességű eu lehet..majd a kimaradt tagállamoknak odadobnak egy kis koncot, hogy pacifikálják őket.. a többiek pedig mennek tovább...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.12.16 11:18

@Darquan:
A helyzetelemzésed nem teljes.
Az EU nem recseg-ropog, hanem egyes renitens tagállamok kiszállhatnak a buliból. Jelenleg a legerősebb és meghatározó országok elkötelezettek az EU mellett.
Ha tehát kiszáll Magyarország és Lengyelország, akkor az csak előnyére fog válni.
De ne reménykedj, nem fogunk kiszállni! Az EU csecsén lógunk és bízom Orbán Viktor vezetői képességében, amikor pénzről van szó... :-)
Szerintem ő is tudja, hogy jobb az EU-s fejőstehén tőgyét szívogatni, mint az orosz kanmedve f****t.
Az oroszok csak addig ilyen "kedvesek" amíg lehet velünk bomlasztani. Ha már nem vagyunk tagok, akkor érdektelenek leszünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2019.12.16 10:27

@Józsi2222:
Nyugi,nem kell azert sivalkodni illibantocska. :-)
Borisz apatok nagyon szereti a feher kereszteny arja magyart is,akiket szintugy bunbaknak tettek meg. :-)
Oruljetek es sivalkodjatok. :-)
Mar Farage is bevalotta,h inkabb az arabok,muszlimok,fekak,azsiaiak,afriaiak,akiket szivesen latnak a feher arja angolok. Bruhahahahaha
Ennyit a nagy feher arja kipcsakokrol. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html