Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az aktív ellátás megszüntetését, illetve további intézmény-összevonást javasol tucatnyi helyen a kórházfenntartó az egészségügyi ellátórendszer átalakításához készült munkaanyagban - írja a Népszava. Szakmai fórumokon jó ideje beszélnek a kormány tagjai az egészségügy átalakításáról, de konkrétum eddig nem került nyilvánosságra.

Most azonban a munkaanyagból kiderül, hogy például a javaslat készítői megszüntetnék az aktív kapacitást azokban az intézményekben, amelyekben nincs elég orvos. Azt javasolják a kormányzatnak, hogy gondolják újra a betegutakat, a beutalási rendet is, valamint az orvosi egyetemek szerepét.

A konkrét javaslatok között szerepel, hogy a Veszprém megyei kórházhoz csatolnák a farkasgyepűi tüdőgyógyintézetet. Az ajkai kórházba telepítenék a tapolcai összes aktív ellátását, valamint Pápáról a gasztroenterológiát. Az esztergomi kórházban megszűnne 16 fül-orr-gégészeti aktív ágy. A komáromi kórházból pedig a reumatológia ágyakat vinnék át Esztergomba.

A tervezet szerint a dunaújvárosi betegek Székesfehérváron juthatnák kórházi kezeléshez a fertőzéses, az urológiai, a szemészeti, a gyermekkori fül-orr-gégészeti bajaikkal. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházba telepítenék a kazincbarcikai intézmény teljes aktív kapacitását. A gyöngyösi kórházba integrálnák a hatvanit. A szekszárdi kórházban szinte az összes szakmában csökkentenék az aktív ágyak számát, és ide integrálnák a bonyhádi intézményt.

Megszüntetnék a komlói kórház aktív osztályait, csökkentenék a mohácsi kórház aktív ágyszámát, bezárnák szülészetét és sztrókcentrumát. A nagyatádi kórházban megszűnhetnék a belgyógyászati és a sebészeti osztályt. A mezőtúri kórház szülészetét, gyermekgyógyászatát a megyei kórházba telepítenék és beolvasztanák jászberényi kórházat a szolnoki megyei intézménybe. A Győr-Moson-Sopron megyei kórházba integrálnák a csornai, a mosonmagyaróvári intézményeket.

Cáfol az Emmi

A kormány előtt ilyen előterjesztés nem járt, a kormány ilyen előterjesztést nem tárgyalt - közölte a cikk megjelenése után a szaktárca.