BUX
37954

Súlyos jóslat érkezett - Visszatérhet a válság?

A feltörekvő piacokon a 2008-ashoz hasonló folyamatokat indított be az egyiptomi felkelés.

NAPI, 2011. január 31. hétfő, 08:44

A feltörekvő és fejlődő országokban a világgazdasági válság 2008. őszi elmélyülése óta a leggyorsabb ütemben nőnek a hitelköltségek az egyiptomi válság hatására - írja a Bloomberg. A feltörekvő államok rövid távú adósságainak költségeit jelző ELMI+ index hozama 2,5 százalékra nőtt már pénteken, szemben rekordalacsonynak számító 1,74 százalékos december 31-ei értékével.

A külföldi devizában felvett hitelek költségeit mutató EMBI+ index négyhónapos csúcsra kúszott fel, ami azt jelenti, hogy az ebbe a körbe tartozó országok dollárban jegyzett kötvényeiért 2,97 százalékos felárat kell fizetni az amerikai állampapírok költsége felett.

A feltörekvő országokra specializálódott alapokból 2008 közepe óta nem vittek el annyi tőkét, mint a január 26-át negelőző napokban. Az alapok elvesztették eszközeik 0,4 százalékát, hárommilliárd dollárt. Eközben az egyébként is emelkedő élelmiszerárak és a válság hatására is dráguló olaj miatt nő az inflációs nyomás - a fekete arany jegyzése a múlt héten 4,3 százalékkal ment fel és ma további majdnem egy százalékkal emelkedett, a Brent a 100 dollár/hordós árat ostromolja.

A legtöbb ázsiai deviza ma gyengült a dollárral szemben, az élen a koreai von és az fülöp-szigeteki peso menetelt. A török líra és a dél afrikai rand már pénteken két százalék körüli zuhanást mutatott be. A Bloomberg és a JP Morgan Asia Dollar Indexe január 11. óta a legalacsonyabb szintre esett. Kínában és Indiában számottevően nőtt a bankközi kamatláb is.

Nem valószínű, hogy az egyiptomi fejlemények megakasztják a világgazdaság kilábalását a válságból, ám a befektetők nem kedvelik a bizonytalanságot és az ottani események világpiaci szinten okoznak kiszámíthatatlanságot - idézte a Bloomberg a New York-i Banyan Partners vezető piaci stratégájának véleményét.