A Lengyelországban bő egy évvel ezelőtt hatalomra került radikális jobboldali Jog és Igazságosság pártja megvalósította legfontosabb választási ígéretét az 500 plusz program bevezetését, ami máris nem várt mellékhatásokkal jár - derült ki a Gazeta Prawna című gazdasági lap cikkéből.

A megtartott ígéret úgy szólt, hogy az állam minden második, harmadik, többedik gyermek után 500-500 zlotyt (36 ezer forint) fizet kiegészítő családi támogatásként, függetlenül attól, mennyi jövedelemmel rendelkezik a háztartás. Szakértők szerint a PiS ennek az ígéretnek köszönhette választási győzelmét.

Ugyanakkor az osztogatás természetesen jókora lyukat ütött a költségvetésen, ám ez a kiszámított mellékhatás, míg a váratlan fejlemény az, hogy a program indulását követő fél évben, idén szeptemberig 150 ezer nő hagyta ott a munkahelyét az 500 plusz miatt.

A lengyel statisztikai hivatal felmérése szerint a kilépett asszonyok a háztartás vezetésével kapcsolatos családi kötelezettségeikre hivatkoztak. Az érintettek 25 és 44 év közöttiek. Távozásuk talán hozzájárulhatott ahhoz, hogy az elmúlt időszakban gyorsan csökkent a munkanélküliek száma.

Szakértők szerint érthető, hogy sok nő kihasználja az 500 pluszt munkahelye elhagyására, mert ők kapják a legnehezebb és legrosszabbul fizetett munkákat. Rövid távon nem is jelent ez gondot, ám hosszabb távon csökken a szolgálati idejük, ezért a nyugdíjuk kíméletlenül alacsony lehet.