Miközben a szakértők kedélyesen vitatkoznak azon, hogy az USA gazdasága vajon a "W" alakú recesszió második mélypontja felé halad-e, van olyan elemző, aki szerint ez egyszerűen elkerülhetetlen. Paul Gambles, az MBMG Group vagyonkezelő és pénzügyi tanácsadó cég ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy a kötvénypiac, a visszaesés legbiztosabb barométere, már április-május óta recessziót jelez. Az ország előtt olyan mértékű adósságtörlesztés áll, hogy a gazdasági visszaesés elkerülhetetlen. Ha 14,5 ezer milliárd dollárt kell visszafizetni, abból bizony nagyon komoly hanyatlás következik - mondta a CNBC-nek nyilatkozva -, a recesszió nagysága ugyanis közvetlen összefüggésben van azzal, mekkora államadósságtól kell megszabadulnia egy országnak.

Gambles szerint voltaképpen sokkal régebben van bajban az USA, mint az általában feltételezik - a gazdasági növekedést egy ideje csak az adósság bővítéséből tartják fenn. Az Egyesült Államok évente nagyjából 500 milliárd dollár kölcsönt vesz fel, miközben valamivel kevesebb mint 500 milliárd dollárral növeli GDP-jét. Az ország legkevesebb az elmúlt tíz évben egy helyben állt. Amikor a GDP kevésbé nő, mint az adósság, annak semmi értelme sincs, az nem valódi bővülés, csak papíron létezik, és elrejti azt, hogy a gazdaság esetleg már régen mélyen benne jár a recesszióban.

Gambles bevallotta, hogy kihasználta az USA állampapírpiacán az elmúlt hónapokban kialakult rallyt, de szerinte ennek hamarosan vége lesz, mert a recesszió miatt a kormány nem fogja tudni növelni jövedelmeit. Amikor ez bekövetkezik, akkor a befektetők nem akarnak majd amerikai államkötvényeket birtokolni, mert azok egyre kockázatosabbá válnak. Nem csupán a gazdaság növekedésének lassulása vagy a visszaesés, hanem a defláció esetleges megjelenése miatt is. Az MBMG ezért legkevésbé kockázatos befektetési portfólióinak 45 százalékát készpénzt tartja. Emellett egyes feltörekvő országok devizáit és államkötvényeit részesíti előnyben.