Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Squinzi sürgette az adórendszer és a választási rendszer reformját, mert az előbbi "igazságtalan, átláthatatlan, elriasztja a befektetőket és a vállalkozókat", az utóbbi pedig lehetetlenné teszi stabil kormányok létrejöttét. A Confindustria elnöke különösen drámainak nevezte az építőipar helyzetét, és a jelenlévő Enrico Letta miniszterelnöktől speciális intézkedéseket kért az ágazat megmentésére.

Squinzi kiemelte, hogy a hitelszűke alapjaiban fenyegeti a gazdaságot, a probléma súlyosságát mutatja, hogy az utóbbi másfél évben 50 milliárd euróval csökkent a bankok kihelyezett hitelállománya, és a vállalatok harmada likviditáshiánnyal küszködik. A válság olyan súlyos, hogy az iparilag fejlett Észak is "a szakadék szélére sodródott". "Ha az Észak összeomlik, magával ránt mindent, ami 50 évvel veti vissza az országot" - mondta a Confindustria elnöke.

Enrico Letta miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy az európai gazdaságokban vissza kell nyernie a prioritást az iparnak. Olaszországban és Európában úgy gondolták, hogy ipar nélkül is lehet növekedni, ez azonban oda vezetett, hogy az Európai Unió elvesztette vezető szerepét - mondta Letta.