Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dragos Pislaru munkaügyi miniszter bejelentése szerint a rendelet 650 ezer munkavállalónak, a romániai közalkalmazottak több mint felének jelent béremelést: a korrekció első ütemét augusztustól, a másodikat 2017 decemberétől léptetik életbe. A rendelet megszünteti az egy munkahelyen, azonos beosztásban dolgozó, azonos tapasztalattal rendelkező közalkalmazottak bére közötti különbségeket.

A rendelet egyik célja, hogy megfékezze az orvosok és ápolók ezreinek elvándorlását, ennek érdekében a legjelentősebb béremelések az egészségügyben lesznek - közölte a tárcavezető. Az egészségügyben nemcsak az egyes munkahelyeken, hanem a teljes ágazatban a legjobban kereső alkalmazott bérszintjére emelik a vele azonos munkakörben dolgozó, azonos tapasztalattal rendelkező munkavállalók bérét.

A másik kedvezményezett terület a központi közigazgatás: megszüntetik a minisztériumok közötti bérkülönbségeket, és valamennyi minisztériumi alkalmazott bérét a kormány főtitkárságán vele azonos beosztásban dolgozó alkalmazott bérszintjének 70 százalékára emelik.

Az oktatásban a román kormány augusztustól átlagosan 10 százalék körüli mértékben emeli a pályakezdők bérét. A tanügyi alkalmazottaknál is megkezdik az igazságtalanságok felszámolását, de az emiatt szükséges béremeléseket két ütemben hajtják végre: a béremelés felét idén augusztustól, másik felét 2017 decemberétől vezetik be. A kiemelkedő teljesítmények elismerésére az oktatási rendszerben jövő évtől prémiumalapot hoznak létre.

A miniszter szerint a sürgősségi rendelet hatályba lépése idén 870 millió lejes (60 milliárd forint), 2017-ben pedig 2,3 milliárd lejes (158,5 milliárd forint) költségvetési többletkiadással jár.