Újabb szakadás várhat az EU-ra

Ha nem rendeződnek a feltételek, akkor nem csak London, hanem Zürich is rövid időn belül elveszhet az Európai Unió számára mint pénzügyi központ. Az EU példát akart statuálni Svájccal, nehogy a britek elbízzák magukat a brexittárgyalások során, de látszólag visszájára fordul a keményvonalasság. A jelen állás szerint nem csak új keretmegállapodás nem lesz októberre, de lehet, hogy végleg megszűnik a partnerségi viszony.
Rácz Gergő, 2019. szeptember 13. péntek, 18:54
Fotó: Reuters

A végeláthatatlan brexit melodráma árnyékban szinte teljesen háttérbe szorult, hogy további szakadás is várhat az Európai Unióra, amennyiben nem tud megállapodni Svájccal. Az EU által indított egyeztetések lényege, hogy a meglévő kétoldalú megállapodások gyűjteményét egy átfogó keretmegállapodás vegye át, lehetőleg minél ekőbb. A korábbi tervek szerint a megállapodás októberre készült volna el. Erre azonban kicsi az esély.

Az EU még mindig arra vár, hogy Svájc ratifikálja a keretmegállapodást - mondta kérdésünkre Christoph Weil, a Commerzbank közgazdásza. A megállapodás aláírása az alapvető előfeltételét jelenti a jövőbeli egyeztetéseknek - tette hozzá.

Minden bizonnyal a brexit miatt akarta az EU felgyorsítani a keretrendszerről szóló tárgylásokat Svájccal - mondta Charlotte de Montpellier, az ING szakértője a Napi.hu-nak. Az EU el akarta kerülni, hogy a britek előtt Svájc lebegjen példakánt, mint sikeres különutas ország, ami érvényesíteni tudja érdekeit akkor is, ha nyomás nehezedik rá az unió részéről.

Svájc a feltételek további tisztázását akarja. Többek között megvédené az állampolgárai magas fizetéseit, elutasítana az állami juttatásokra vonatkozó egyes korlátokat, és az EU szabad mozgást biztosító alapelvei kapcsán is további tisztázást várna az Európai Bizottságtól. Az EU a halogatásra adott válaszként a nyáron lényegében elvágta Svájcot a közös részvénypiactól.

Jól mutatja, hogy nagyon más helyzetből tárgyal az EU-val Nagy-Britannia és Svájc. Míg a britek napról napra újabb válságforgatókönyveket dolgoznak ki, különösen arra az egyre valószínűbb esetre, hogy megállapodás nélkül hullanak ki az EU-ból, Svájc eddig lerázta magáról a nyomást.

A tárgyalások teljesen megakadtak - mondta Charlotte de Montpellier. A szakértő úgy véli, ki kell várni, hogy a svájci fél mit szeretne. Addig az új Európai Bizottság is csak várhat, mivel nem igazán maradt több eszköze a nyomásgyakorlásra - jegyezte meg.

Az EU-nak aligha lehet érdekében, hogy még egy partnerével megszűnjön a szoros gazdasági kapcsolata, de jelen állás szerint nem csak a londoni Cityről kell lemondani.

A svájci pénzügyi központtal már eleve bonyolultak a kapcsolatok, különösen amióta megszűnt a tőzsdepiaci hozzáférés. Nem hinném, hogy az EU továbbra is támaszkodhat Zürichre, mint pénzügyi központra ilyen körülmények között - vélekedett az ING szakértője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2019.09.16 09:47

@terabit:
Szerintem semmi olyat nem kertek, ami miatt te azt irhatnad, hogy csicskaztatnak. A svajciak meg kihasznaljak az eu-t, a piacahoz hozzafernek korlatozas nelkul, raadasul monetaris segitseget is kertek, amikor elszabadult a valutajuk. Nem szimpatizalok veluk, mert tipikusan nem tunnek egy adakozo nemzetnek, inkabb a multjukbol elnek. Ok is bezarhatjak a bankjaikat, ha az eu kizarja oket a piacrol. Mert valljuk meg, svajcban a bunozok penze landol es semmilyen atlathatosagot nem biztositanak felette. Az meg nagyon gaz, hogy az eu-n belul mindenfele ellenorzes nelkul lehet kibe pakolni korrupcios penzeket.

En nem hullajtanek konnyeket svajcert. Ok akartak tarsulni, de egyaltalan nem ugy allnak hozza, mint egy fejlett nyugati orszag. En hiszek abban, hogy az europai unio egy jo dolog es tamogatom, hogy minden eszkozzel lepjen fel az allampolgarai erdekeiert. Nem nagy ar, ha svajc kivul marad, fel is vennem a penzmosast tamogato orszagok koze, azt lenne ott koppanas. Es igen magyarorszag is renitens, en mint magyar allampolgar elvarnam, hogy tegyenek az ellen az orulet ellen, ami ott folyik a rendszervaltas ota, de 2010 ota kulonosen. Szet kene mar csapni ott a magyar partok kozott De ennek is eljon lassan az ideje, nemsokara europai partok indulnak a valasztasokon, nekik lesznek kepviseloik, mint neppart, es a magyaroszagi helyi partocskak kiuresednek. Megszunik a diktator befolyasa, de az meg 10 ev sajnos, kicsit lassu.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.09.16 07:11

@atombandi:
Egyrészről tudod a csicskáztatás gyakran úgy kezdődik, az áldozat kap pénzt vagy egyebet, majd erre és mindenféle gumi-szabályokra hivatkozva kényszerítik dolgokra amelybe előzőleg nem egyezett bele, amelyet nem tenne meg. Gyakran előzetes juttatás nélkül egyszerűen csak erőfölénnyel való visszaéléssel.

Másrészről pedig nem kifejezetten Magyarországról van szó, hanem egy csomó más országot is érint, itt éppen lásd a cikkben Svájc.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.09.16 00:04

@terabit:
Ez is erdekes kerdes. Adnak egy csomo penzt, kvazi marshall segelynyit meghalado penzt ontottek mar bele, aztan mi lett belole? Orbanok, roganok, koverek es lorincek hiztak rajta. Jo nagy disznova. Amikor megkerdezik, hogy sracok, ti nem erzitek, hogy a elloptak a penzt, akkor meg odamegy egy polt petya a hatarra es integet, hogy mindenki menjen tovabb, nincs itt semmi latnivalo. Egy trump mar bombakat dobalna, ha ellopnad az usa penzet. Te meg itt ugy erzed csicskaztatnak.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.09.15 23:37

Magyarország lesz a világ központja, mert ez a nép a legbölcsebb legkeresztényebb és megvédi Európát.
A magyar a hősök népe, már az egész földrész OV-ra figyel!
Csak azt nem veszik észre amikor az Uniót támadják, hogy bilibe lóg a kezük arra piszkítanak.
O1G!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.09.15 22:42

Úgy tűnik az EU bürökratái mindent megtesznek, hogy minden európai országot elriasszanak az EU közelségétől. Érdekes hogy ők csicskáztatnának, de az USA felé meg pucsítanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html