Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A frank továbbra is túlértékelt valuta, az árfolyamküszöb marad, mert stabilitást kölcsönzött a svájci gazdaságnak" - hangsúlyozta újságírók előtt Jordan. Hozzátette, hogy a jegybank szükség esetén, megfelelő időben más eszközöket is kész bevetni "az SNB mandátumában szereplő célok elérése érdekében", de konkrétumokat nem mondott.

Svájc 2011 őszén vezette be az árfolyamküszöböt, hogy megfékezze a svájci frank erősödését az euróval szemben. Az euróövezet tagországai Svájc legfontosabb exportpiacai. Svájci jegybanki tisztségviselők az utóbbi hetekben többször is megerősítették, hogy marad az eddigi árfolyam-politika, és részben ennek hatására is az euró az év eleje óta 2,11 százalékkal erősödött a frankkal szemben.

"Néhány ország a defláció elleni küzdelmet valutaháborúnak tekinti, Svájc azonban szükséges eszköznek tartja" - válaszolta Jordan arra a kérdésre, hogy az árfolyamküszöb alkalmazása kiválthat-e valutaháborút. Az utóbbi napokban különösen francia részről hangoztatták, hogy aktív árfolyam-politikára van szükség az euró erősödésének megállítására, a német Bundesbank viszont minden lehető alkalommal hangsúlyozza, hogy politikai eszközökkel nem szabad befolyásolni az árfolyamok alakulását.