BUX
40021

Svájc háborúban áll - ellensége a frank

A svájci politikai pártok egy frontba tömörülve felsorakoztak a jegybank mögé, hogy megállítsák az országot tönkre tevő frankerősödést. Szakértők szerint a minden tabut ledöntő harc kimenetele kétséges.

NAPI, 2011. augusztus 16. kedd, 10:21

A svájci jegybank az intézkedések egész sorát mérlegeli a frank árfolyamának letörésére - nyilatkozta Thomas Jordan, a bank elnökhelyettese utalva arra, hogy az ország döntéshozói egyfajta háborúnak tekintik, amibe Svájc keveredett devizájának erősödése miatt. Az árak a külföldieknek lassan megfizethetetlenek lesznek: Zürichben a Café St. Gotthardban egy csésze kávé 8,30 dollárba (1560 forint) kerül, egy amerikai turistának jóval több mint kétszer annyit - 128 százalékkal többet - kell fizetnie egy menüért egy svájci McDonald'sban, mint ha saját hazájában fogyasztaná el ugyanazt az egyenkaját, miközben tavaly mégy csak 72 százalékkal fizetett többet.

A hangulat változását mutatja, hogy Christoph Blocher, az egyik olyan politikus, aki tavaly Philipp Hildebrand jegybankelnök lemondását követelte, miután a bank 21 milliárd dollárt bukott a frank gyengítésére tett kísérletei miatt, most kész támogatni akár a hazai deviza euróárfolyamának rögzítését is. A svájci Néppárthoz tartozó Blocher, korábbi igazságügyi miniszter fogalmazott úgy, hogy országa egyfajta gazdasági háborút vív, amelyben minden rendelkezésre álló eszközt be kell vetnie a győzelem érdekében.

A frank 41 százalékkal túlértékelt az euróhoz képest a vásárlóerő-paritás figyelembevételével készült számítások alapján - állítják az OECD szakértői. A svájci cégek részben igyekeznek egyre több alkatrészt az eurózónából beszerezni, részben meg nem fizetett túlórák bevezetésével mérséklik relatív bérköltségüket. E fejlemények nyomán a lakosság hangulata is fokozódik: egy 70 éves svájci polgár az utca embereként azt mondta a Bloomberg tudósítása szerint, hogy büszke ugyan a frankra, amelyben így bíznak a külföldiek, de most már csinálni kell valamit, mert a bérek csökkennek, és előbb-utóbb az utcára kerülnek az emberek.

A négy legnagyobb koalíciós párt ma már - a tavalyi veszteség ellenére - kész támogatni az újabb frankeladásokat, ami megkönnyíti a jegybanknak, hogy cselekedjen, beleértve ebbe az árfolyamcél kitűzését is. A Kereszténydemokrata Párt egyik vezető politikusa - Blocherrel egyetértve - azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy az országnak mindent meg kell tennie a frank árfolyamának letörésére, nincsenek többé tabuk. Az UBS bank becslése szerint a jegybanknak 200-300 milliárd frankot kellene költenie bármilyen árfolyamcél tartására. A banknak folyamatosan be kellene avatkoznia, ameddig csak szükséges, és ez biza egy igen-igen kockázatos játék lenne.