A nem EU-tag Svájc felajánlása így azokra a menekültekre vonatkozik, akiket Görögországban és Olaszországban regisztráltak. Az Európai Bizottság legújabb javaslata további 120 ezer menekült szétosztására vonatkozik, és Athén és Róma mellett Budapest tehermentesítését is célozza.

A svájci kormány közölte, hogy amennyiben az EU ennek a további 120 ezer menekültnek a sorsáról is meg tud állapodni, akkor az alpesi ország bizonyos feltételek mellett ebben a programban is részt vesz majd. Az uniós belügyminiszterek kedden tartanak válságtanácskozást a menekültek tagállamok közötti szétosztása ügyében, majd egy nappal később az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára is sor kerül. Az Európai Parlament már múlt csütörtökön jóváhagyta a szóban forgó 120 ezer menekült elosztását.

A svájci kormány pénteken arról is döntött, hogy további 70 millió frankkal (19,8 milliárd forinttal) támogatja a Szíriával szomszédos országokat a menekültek ellátásában. Svájc a szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta már 198 millió frankot (56 milliárd forintot) áldozott erre a célra.

Simonetta Sommaruga államfő pénteken Bernben azt mondta, hogy az Európai Unióba érkező menekültek elosztására vonatkozó kvótarendszer hazájának is érdeke, hiszen - mint hangsúlyozta - mi lenne akkor, ha Svájc hirtelen a menedékkérők számának erős megugrását tapasztalná.

Az év eleje óta az alpesi országban nagyjából 20 ezer ember nyújtott be menedékjog iránti kérelmet, vagyis lényegesen kevesebben, mint sok más európai államban. Svájc a lakosság nagyságához mérten azonban Németországgal és Svédországgal együtt azokhoz az országokhoz tartozik, amelyek a legtöbb embernek nyújtottak menedéket. A közel 8 millió lakosú országban a külföldiek aránya így is elég nagy, a népesség 25 százalékát teszi ki.