Svájc kelet-európai módra

Egy mindössze 160 kilométeres lengyel autópályaszakasz használatáért majdnem annyit kell fizetni, mint amennyibe az egész éves, az ország minden főútján használható svájci autópálya-matrica kerül.
Barabás Júlia, 2016. október 22. szombat, 12:26
Fotó: Napi.hu

A lengyelek egyik büszkesége az A2-es autósztráda, amely Varsót és német határt köti össze. Aki azonban használni akarja az utat, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Egy oda-vissza út majdnem annyiba kerül, amennyiért Svájcban egész éven át minden főutat korlátozás nélkül használhatják az autósok.

Pedig a lengyel és a svájci keresetek nem igazán vannak egy súlycsoportban - emlékeztetett a Gazeta.pl cikke. A Varsó-német határ út ára 72 zloty, azaz oda-vissza 144 zloty (10,4 ezer forint). Eközben a svájci éves matricáért 40 frankot, azaz 160 zlotyt kell fizetni.

Szembetűnő a drágaság akkor is, ha a közeli országok költségeivel vetjük össze a lengyel árakat. Ausztriában két hónapra 25,3 eurót (107 zloty) kell fizetni a főutak használatáért, Szlovéniában a havi matrica a 3,5 tonnánál könnyebb autókra 30 euró (130 zloty)

Az autósok azt is kifogásolják, hogy az A2-es sztrádát üzemeltető és a díjakat beszedő cég, az Autstrada Wielpolska állami támogatást kapott a Konin és a német határ közti szakasz megépítéséért. Legalább azt szeretnék tudni, hogy mennyi volt a szubvenció.

A vállalat azonban nem árulja el, amiben a kormányra is számíthat. A hivatalos álláspont szerint támogatás összege bizalmas információ. Ráadásul nem csupán ezzel segítették a céget: az Autostrada állami garanciát kapott az építkezés finanszírozásához az EIB-től felvett hitelének visszafizetésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.10.22 18:12

Kínai barátaink egy rajta hagyták a névjegyüket ( és vitték a pénzt...)
Megépíteni végül a Strabag és az NCC építette.
Mert ők tudják az ilyesmit.
Hát nem?
Hát de!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html