A visszatérésre készülő olasz ex-miniszterelnök még pénteken is azt hangsúlyozta egy nyilatkozatában, hogy erre a 4 milliárd euróra meglesz a fedezet abból az adóelkerülést megakadályozó egyezményből, amelyről már folynak a tárgyalások Svájccal.

A jobboldali politikus korábban is a svájci számlákon pihenő olasz vagyonokban vélte megtalálni a forrást adómérséklési ígéreteire, ezért is fordult egy svájci szocialista képviselő, Ada Marra pénzügyminiszteréhez, Eveline Widmer-Schlumpfhoz, mit tud az ügyről. Berlusconi szerint 25-30 milliárd euró kerülhetne a svájci számlákról az olasz adóhivatalhoz - emlékeztetett levelében Marra -, ám a képviselők mit se tudnak se az összegről, se arról, hogy megszületett volna a megállapodás. Marra a parlament gazdasági bizottságának tagjaként azt kérdezte meg ezek után, hogy a kormánya blöfföl-e vagy Berlusconi.

Tekintettel arra, hogy Olaszországban választási időszak van, amelynek kimenetele bizonytalan, jelenleg nehéz előre látni, mikor zárulhat le a Monti-kormány idején elkezdődött egyeztetés - válaszolt a képviselőnek a svájci pénzügyminiszter. Feltéve, hogy ez év végéig aláírjuk a megállapodást, akkor is nehéz elképzelni, hogy 2015 januárja előtt az életbe léphet - tette hozzá Widmer-Schlumpf.

A képviselő elégedett volt a válasszal, a történtekről honlapján beszámoló olasz La Repubblica pedig azt fűzte hozzá, hogy Svájcban már a pénzügyminiszteri szavak előtt megmosolyogták Berlusconi kijelentését. Volt aki emlékeztetett rá: Nagy-Britannia több mint egy éve írta alá véglegesen a hasonló megállapodást Svájccal és csak a napokban kapta meg az első 500 millió frankot az ennek nyomán járó összegből.